Έπειτα από μια επίσκεψη στο μοναδικό κτίσμα του Petra Winery, αρκετά κρασιά και ετικέτες του οινοποιείου με συνόδευσαν στην επιστροφή μου. Ένα από αυτά ήταν και το Zingari. Έξι χρόνια μετά από την ξεκούραση του στην κάβα, ανοίγω μια φιάλη.
Πρόκειται για ένα πολυποικιλιακό κρασί με έντονα χαρακτηριστικά. Έπειτα από 8 χρόνια ωρίμασης το ρουμπινί του χρώμα δείχνει ότι ο χρόνος το επηρέασε ελάχιστα.
Τα αποξηραμένα μαύρα φρούτα στη μύτη, συνδυάζονται με νότες καπνού, κάρβουνου, ένα γλυκό σβήσιμο βανίλιας και λικέρ μύρτιλλων/βύσσινου. Ένταση σε γλυκό φόντο. Στο στόμα τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, τα μαύρα κεράσια και η σχεδόν υψηλή του οξύτητα, δένουν άψογα. Οι τανίνες έχουν ενσωματωθεί ομαλά στο σύνολο αλλά δημιουργούν έναν, όχι και τόσο ισορροπημένο συνδυασμό με το αλκοόλ. Παρότι δεν είναι υψηλό (13%) φαίνεται να «υπερβάλλει» λίγο παραπάνω δίνοντας μια «ζέστη» αίσθηση.
Η επίγευση του μακρά, αφήνοντας συμπύκνωση μαύρων ώριμων φρούτων στο στόμα. Είναι σίγουρα ένα κρασί που επιζητά φαγητό με ένταση, λιπαρότητα και πρωτεΐνη. Βέβαια και ένα πλατό Ιταλικών αλλαντικών με χειροποίητα κράκερ δεν θα ήταν κακή ιδέα!