Κτήμα Σκούρα - Peplo 2018 - T:U Events

Ροζε

Κτήμα Σκούρα – Peplo 2018

  • Κτήμα Σκούρα
  • Αγιωργίτικο / Syrah / Μαυροφίλερο
  • €16
  • (ΠΓΕ) Πελοπόννησος

Αρώματα που θυμίζουν ρομάντζο

Ξεκινάμε μια εξαιρετικά ρομαντική εισαγωγή μιας και το ροζέ “Peplo” του κτήματος Σκούρα προσφέρει στη μύτη ένα πλούσιο μπουκέτο από ροζ τριαντάφυλλα για το καλωσόρισμα και ένα χρώμα που ανταποκρίνεται στην Προβηγκιανή, φινετσάτη του επιρροή.

Στο στόμα το λουκούμι τριαντάφυλλο χαρίζει μια ιδιαίτερα ευχάριστη νότα, ενώ η υφή του σε εκλύει πλέον να διεισδύσεις στην ιδιαίτερα βελούδινη “επιδερμίδα” του. Η πολυεπίπεδη δουλειά που έχει γίνει στις 3 διαφορετικές οινοποιήσεις του κρασιού, σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη.
Δεξαμενή, βαρέλι και αμφορέας δίνουν το παρόν σε αυτή την εξαιρετική δουλειά. Το απαλό του “σαλμόν” χρώμα ίσως ξεγελά στην ένταση και σχεδόν πολύπλοκη δομή που εσωκλείει.

Η πηγή ζωντάνιας του “Πέπλου”!

Η δεξαμενή έχει κρατήσει τα ρομαντικά αρώματα που προαναφέρθηκαν. Το βαρέλι έδωσε το βάθος και «έδεσε» το σώμα του κρασιού με νότες βανίλιας, ενώ ο αμφορέας κρατά την ζωντάνια του σταφυλιού και της μοναδικής, μεταλλικής – παχύρρευστης υφής που έχει το κρασί.
Σχεδόν ούτε dropstop δεν χρειάζεται από την συμπύκνωση του, αφού η ροη του στο ποτηρι θυμίζει ελαιόλαδο και… καμία σταγόνα δεν πάει χαμένη!

“Κάθε ποικιλία συμμετέχει κατά 1/3 στο κρασί. Το Αγιωργίτικο σε βαρέλια ακακίας, το Syrah ωριμάζει στις οινολάσπες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το Μαυροφίλερο σε πήλινους αμφορείς μαζί με την φλούδα του για 4 μήνες.
Πέπλο. Μια λεπτομέρεια έδωσε το όνομα της στο κρασί. Οι φλούδες του Μαυροφίλερου προκειμένου να εμβαπτίζονται στους αμφορείς και να ελέγχονται, βρίσκονται μέσα σε ύφασμα (τουλπάνι- πέπλο) με τη βοήθεια του οποίου πιέζουμε τη μάζα στο τέλος με το χέρι προκειμένου να πάρουμε το νεαρό κρασί.”

Νομίζω πως από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε την ιδιαιτερότητα του κρασιού ως προς την οινοποίηση του αλλά και τις προσδοκίες μας για ένα τέτοιο κρασί.
Μπορείτε να το απολαύσετε μόνο του και να εκπαιδεύσετε τον ουρανίσκο σας στα παραπάνω στοιχεία, ιδίως την υφή που σχεδόν μπορείς να την “δαγκώσεις”! Όσο για φαγητό κριθαρώτο με μπισκ οστρακοειδών

Δοκιμάστηκε δίπλα σε ζυμαρικά με γαρίδες & μπισκ.


Bonus info

Αμπελώνες

Αγιωργίτικο: Ορεινή Κορινθία σε υψόμετρο 850 μ.
Syrah: Αργολίδα 600 μ.
Μαυροφίλερο : Μαντινεία σε υψόμετρο 650 μ.

Ηλικία φυτών (μέσος όρος)

Αγιωργίτικο: 20 έτη
Syrah: 15 έτη
Μοσχοφίλερο: 22 έτη

Άλλες προτάσεις