Coliba Haiducilor - T:U Events

Τοπική Κουζίνα Ρουμανίας

Coliba Haiducilor

 

Μπρασόβ

Τοπική Κουζίνα Ρουμανίας
Pοιάνα Μπρασόβ
3.5 QvP
Βαθμολογία

Αν βρεθείτε στο όμορφο και κυρίως χειμερινό Μπρασόβ καλό θα ήταν να επισκεφτείτε την Ποϊάνα Μπρασόβ που είναι το απόλυτα χειμωνιάτικο hot spot αλλά και χιονοδρομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Η κουζίνα που περιμένεις να δοκιμάσεις ώστε να ισορροπήσει το κρύο και το χιόνι σε μια ορεινή και Βαλκανική περιοχή, είναι σίγουρα η τοπική και πιο συγκεκριμένα, μαγειρευτή.

Στις γευστικές δοκιμές εστιατορίων που επαναλαμβάνω κάθε 1-2 χρόνια στην Ρουμανία, η αλήθεια είναι ότι η τοπική κουζίνα δε με έχει συγκλονίσει ιδιαίτερα. Έχω δοκιμάσει πολλά εστιατόρια σε διάφορες πόλεις της Ρουμανίας, όπως Κωστάντζα, Βουκουρέστι, Μαμάγια, Μπρασόβ, Σινάϊα και άλλες μικρότερες. Η περίπτωση του Coliba Haiducilor όμως είναι διαφορετική. Παρ’ολο το Κιτς στήσιμο της διακόσμησης με τοπικά κιούπια, προβιές και αποξηραμένα καλαμπόκια, πρόκειται για ένα πανέμορφο και απόλυτα ζεστό εστιατόριο, που κέρδισε το άρθρο μου στην δεύτερη επίσκεψη που του έκανα.

Αρχικά, είναι τεράστιο. Θα μπορούσες να πεις ότι στεγάζει 3 εστιατόρια μαζί. Ανάλογα σε ποιον χώρο θα καθίσετε, θα νιώσετε ένα διαφορετικό, αλλά πάντα ζεστό και ξύλινο περιβάλλον. Άλλωστε το 99% του υλικού που βλέπεις γύρο σου είναι ξύλο. Μέσα σε ένα μοτίβο πράσινου τοπίου το καλοκαίρι και λευκού τον χειμώνα, το υλικό δένει αρμονικά και φέρνει θαλπωρή.

Η κουζίνα είναι κυρίως τοπική Ρουμανίας με μαγειρευτά, σούπες, κρέατα σχάρας αλλά και κυνήγι. Συνδυαστικά με όλο το περιβάλλον (που θα συνιστούσα να επισκεφτείτε, έστω για να δείτε την ύπαρξη του κτίσματος αυτού μέσα στην αρμονία της ορεινής φύσης) το φαγητό είναι αποδεκτό και νόστιμο. Η παραδοσιακή μουσική στα ηχεία ίσως σας φέρει ταχυπαλμία αλλά θα το ξεπεράσετε μόλις έρθει το φαγητό. Η λίστα κρασιών έχει αρκετές επιλογές από τον Ρουμάνικο αμπελώνα και οι τιμές είναι πολύ λογικές σε φαγητό και κρασί. Το service φιλικό και εξυπηρετικό ντυμένο με παραδοσιακές φορεσιές.

Τα τοπικά διάσημα σουτζουκάκια (Μίτσι), το μαγειρευτό αρνάκι, την σπεσιαλιτέ Παστράμα* και σίγουρα τους μικρούς λαχανοντολμάδες από λαχανόφυλλο τουρσί είναι κάποιες από τις επιλογές που πρέπει να δοκιμάσετε.

*Το παστράμα είναι η Ρουμάνικη έκδοση του Ιταλικού παστράμι ή Πολίτικου παστουρμά. Η διαφορά του είναι ότι το κρέας (κυρίως αρνί ή χοιρινό) αλατίζετε και μένει κρεμασμένο να «τραβήξει». Στο συγκεκριμένο εστιατόριο το φτιάχνουν μόνοι τους και ίσως το δείτε κρεμασμένο στην είσοδο.

Άλλες προτάσεις