Cookoovaya - T:U Events

Κλασσικη / Δημιουργικη / World Cuisine

Cookoovaya

 

Αθήνα

Κλασσικη / Δημιουργικη / World Cuisine
Κεντρο (περιοχη Hilton), Αθηνα
4.5 QvP
Βαθμολογία

Updated: 20 Ιουλίου 2016

Έπειτα από το πολυσυζητημένο και πολυπόθητο  άνοιγμα της Κουκουβάγιας στην Αθήνα στα τέλη του ‘14 ήρθε η ώρα που η “σοφή” της κουζίνα έφτασε στο μικροσκόπιο του TU.

Ένα πολύ ευρύχωρο εστιατόριο με διάκοσμο που θυμίζει από bistro μέχρι και παραλιακά εστιατόρια του Βοσπόρου. Ζεστό, φιλικό, ζωντανό και σίγουρα παρεϊστικο.

Η θέα που είχα ήταν ίσως η καλύτερη. Μπροστά στην μεγαλύτερη μπάρα που έχω συναντήσει ως σήμερα. Η θετική ενέργεια των ‘big 5’ σεφ που βρίσκονται πίσω από αυτήν και ίδρυσαν την Cookoovaya είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Ένας χώρος που έχει δημιουργηθεί με πολύ σκέψη και φιλοσοφία κρατώντας ευχάριστα τον φιλοξενούμενο ως την ώρα που θα αποχωρίσει. Το TU υποστηρίζει γαστρονομικά διαμάντια και η εμπειρία στην Cookoovaya είναι πάντα μια ασφαλή επιλογή. Από το επαγγελματικό γεύμα μέχρι και την γαστρονομική έξοδο με την παρέα σας, το σύνολο θα σας δικαιώσει.

Συνοπτικά πίσω από το project βρίσκονται 5 σεφ, με διαφορετικό γαστρονομικό προφίλ ο καθένας τους. Αυτοί είναι: τα αδέρφια Β. & Σ. Λιάκου (Base Grill, Travolta), ο Μ. Ζουρνατζής (Cucina povera), ο Ν. Καραθάνος (Hytra) και ο Π. Κοσκινάς (Αλάτσι). Όσοι έχουν δοκιμάσει τους σεφ ήδη στα εστιατόρια αυτά, γνωρίζουν πέραν της δουλειάς τους, το διαφορετικό στυλ που έχει ο καθένας. Αν ήταν cocktail θα είχε κερδίσει διαγωνισμό πρωτοτυπίας και εκτέλεσης.

Το μενού προσιτό στους περισσότερους ουρανίσκους μέσα από ιδιοφυείς συνδυασμούς τεχνικής και πρώτων υλών. Παρατήρησα ότι γούρλωνα τα μάτια πολύ περισσότερες φορές απ ότι συνηθίζω. Είναι μια ασυναίσθητη αντίδραση του οργανισμού μου όταν η μπουκιά που δοκιμάζω χτυπάει το καμπανάκι Umami.

Πως θα μπορούσα άλλωστε να αντιδράσω διαφορετικά, δοκιμάζοντας τόσο έντονα την γη, μέσα στις ρίζες του σπανακιού σε συνδυασμό με το μοσχάρι ή τη βουτυράτη υφή του σολομού με το παντζάρι; Η τυροσαλάτα με τη δική τους εκδοχή να χρωματίζει το τραπέζι μας υπέροχα με μίνι ολοκληρωμένες πιρουνιές και το μάγουλο μόσχου να λιώνει μόνο στην όψη του μαχαιριού…
Το Umami βέβαια εκτοξεύτηκε μόλις έφτασε το χέλι τυλιγμένο με λαρδί, πάνω σε πουρέ από κολοκάσι και μια βινεγκρέτ μαϊντανού να ορίζει την ζωντάνια του πράσινου χρώματος (πιάτο που κέρδισε και την 1η θέση στα βραβεία Umami 2015). Εδώ μιλάμε για ένα  έργο βρώσιμης τέχνης που απογειώνει τις βασικές αισθήσεις που γνωρίζαμε ως σήμερα, προκαλώντας αναπόφευκτα δάκρυα συγκίνησης.
Οι απαραίτητες πετσέτες δακρύων προσφέρονται χωρίς χρέωση από την Cookoovaya.

Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει ετικέτες του Ελληνικού και ξένου αμπελώνα χωρίς ωστόσο κάποια ‘ταυτότητα’ στην κατεύθυνση της. Οι τιμές είναι λογικές, από τις καλύτερες που έχω συναντήσει σε ανάλογα εστιατόρια. Η έλλειψη sommelier ίσως είναι ένα μειονέκτημα για το κρασί.

Το service φαίνεται πλέον να έχει την εκπαίδευση που μπορεί να στηρίξει ένα τέτοιο χώρο. Κοπές στο τραπέζι αλλά και σοβαρότητα ανάλογη του εστιατορίου.

Είχα την τύχη να δω και το backstage του εστιατορίου και το μόνο που μπορώ να πω είναι το πόσο λίγοι είμαστε εμείς που γράφουμε κριτική για εστιατόρια κρίνοντας κάποιες φορές πιο αυστηρά απ’οτι πρέπει. Η Cookoovaya ήρθε για να μείνει, ανοίγοντας μια νέα πρωτοποριακή κατηγορία που υπάγεται στον τομέα της κλασικής εστίασης. Δεν είναι ένα gourmet εστιατόριο για λίγους.

Η κουκουβάγια είναι ένα “σύγχρονο εργαστήριο” που παράγει γεύση και ποιότητα. Ένα νέο trend με πολλές νέες τεχνικές, δημιουργικές εικόνες και ιδέες από τον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας – εκτελεσμένα όλα σε ένα μοτίβο κλασικού μαγειρείου. Οι ίδιοι το ονομάζουν wise και δημιουργούν τον δικό τους όρο με τις δικές τους προϋποθέσεις.
Τέλος, να προσθέσω ότι το μενού αλλά και τα πιάτα ημέρας αλλάζουν διαρκώς.

Ακολουθούν οι φωτογραφίες με τις αναλύσεις τους.

Cookoovaya, Χατζηγιάννη Μέξη 2A, περιοχή Χίλτον, Αθήνα
Τηλ. +30 2107235005

Άλλες προτάσεις