Cracco - T:U Events

Ιταλική Γαστρονομία

Cracco

 

Μιλάνο

Ιταλική Γαστρονομία
Μιλάνο
2 QvP
Βαθμολογία

Μετά από δύσκολη κράτηση στο εστιατόριο του Carlo Cracco, ήταν βλέπετε και το καθολικό Πάσχα την ημέρα της δοκιμής, επισκέφτηκα το ‘ξακουστό’ 2 άστερο στο Μιλάνο. Η φήμη του από τα αρκετά χρόνια ισχυρής βράβευσης και καθώς είναι μοναδικό στην κατηγορία του, σε όλο το Μιλάνο, το Cracco δεν θα μπορούσε θεωρητικά να είναι κακό.

Είχα τις καλύτερες συστάσεις σχετικά με την υψηλή μαγειρική αλλά και την ιστορία που έχει δημιουργήσει στην γαστρονομία η οποία «καλύπτει» μια μεγάλη έκταση στην Λομβαρδία.
Ο χώρος μοντέρνος, απλός σε 2 επίπεδα με μια περίεργη διάταξη στην σάλα. Η έλλειψη μουσικής ‘κρύωνε’ αρκετά τον χώρο και σίγουρα δεν σε έκανε να χαλαρώσεις ιδιαίτερα. Θα ήθελα να πιστεύω ότι οφείλεται στον σεβασμό του Πάσχα.

Από τα amuse bouche κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Αποξηραμένες φλοίδες λαχανικών και μίνι καναπεδάκια που έδειχναν αδέξια – προχειροφτιαγμένα χωρίς καμία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εικόνα. Δεν ήταν αυτό που ενεργοποίησε τις άμυνες μου αλλά η γεύση η οποία ήταν απούσα σε όλα όσα ήρθαν ως χαιρέτισμα. Δεν θα χρειαστεί να αναφέρω ότι ένα από τα amuse bouche ήταν καραμέλα άγλυκη και μέσα περιείχε…. Ρώσικη σαλάτα.

Υπερβολική μαγιονέζα και χωρίς καμία γεύση ενώ η καραμέλα κολλούσε στα δόντια (κακή χρήση ύλης). Τέτοιο finger food θα περίμενα να το δοκιμάσω σε σπίτι φίλου που πειραματιζόταν στην κουζίνα του ώστε κάποια μέρα να μαγειρέψει σε εστιατόριο. Δεν θα περίμενα να μου το προσφέρουν στο καλύτερο εστιατόριο του Μιλάνου!

Δεν θα αναφέρω περισσότερες λεπτομέρειες σε πιάτα, θα τις διαβάσετε στις περιγραφές των εικόνων παρακάτω. Το γενικότερο νόημα είναι ότι ποτέ στην ζωή μου δεν έχω δοκιμάσει τόσα άνοστα φαγητά στο ίδιο εστιατόριο. Ήθελα να πιστεύω ότι στο  τέλος του γεύματος, ο σεφ θα έφερνε ‘σφηνάκια’ με τις γεύσεις όλων των πιάτων οι οποίες έλειπαν σε ότι πέρασε από το τραπέζι! Σε αυτήν την περίπτωση θα αναφερόμουν σε κάποιο νέο trend ή τρέλα στην γαστρονομία. Ίσως θα πρέπει να μειώσω τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας αλλά και δοκιμές πολλών μοριακών εστιατορίων.

Δεν βρίσκω λόγο να γράψω ούτε για τεχνικές, ούτε για ιδέες ούτε για σχεδιασμό πιάτων, κάτι που θα έκανα σε κάθε περίπτωση ανάλογου εστιατορίου. Το service είχε κάποια βασικά προβλήματα, όπως ότι δεν καταλάβαινα λέξη από τον ηλικιωμένο που προσπαθούσε να εξηγήσει βιαστικά, τα πιάτα στα αγγλικά με ινδική προφορά (προσθέτω και κακό grooming…).

Αρτοποιείο και ζαχαροπλαστείο, που συνήθως είναι διαφορετικά τμήματα από την κύρια κουζίνα σε τέτοια εστιατόρια, ήταν σαν να μην υπήρχαν. Τα 2-3 ψωμάκια που προσέφεραν ήταν πάρα πολύ απλά και μπορείς να τα δοκιμάσεις σχεδόν οπουδήποτε. Όσο για τα επιδόρπια, σχεδόν απαρατήρητα χωρίς εκπλήξεις. Αυτές είναι λεπτομέρειες που δεν ‘επιτρέπονται’ σε τέτοιους χώρους. Αξίζει να σημειώσω ότι όλα τα πιάτα επέστρεφαν στην κουζίνα σχεδόν μισά, κάτι που ο κάθε σεφ πρέπει να παρατηρεί, διότι λέει πολλά.

Η λίστα κρασιών έρχεται σε ένα τεράστιο βαρύ βιβλίο με αρκετές επιλογές και premium ετικέτες κοστολογημένες σε υψηλές τιμές. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε sommelier (!) δεν ξέρω πραγματικά πως να το σχολιάσω…

Το Cracco σίγουρα ήταν κάποτε ένα πολύ καλό εστιατόριο και δεν μπορώ να πιστέψω ότι τυχαία έχει 2 αστέρια επί τόσα έτη. Να ήταν κακή μέρα; Δεν μπορώ να το δικαιολογήσω όπως και να έχει γιατί σε τέτοια εστιατόρια δεν πας κάθε μέρα. Το γεύμα που δοκίμασα ήταν με επιείκεια κακό και άνοστο χωρίς ψυχή και ταυτότητα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει την φήμη και διάκριση που έχει, μέχρι και σήμερα.

Cracco ,Via Victor Hugo, Μιλάνο, Ιταλία
Τηλ. +39 02 876774

Άλλες προτάσεις