
Μια νέα ανάσα στην «περίεργη» γαστρονομική φύση της Θεσσαλονίκης. Η αλήθεια είναι ότι για το Duck άκουσα πολλά πριν το επισκεφτώ, με τις περιγραφές του καθενός να διαφέρουν. Εγώ θα το κρίνω φυσικά βάση αυτού που είδα και δοκίμασα.
Το Duck πρόκειται για ένα χώρο που δίνει στοιχεία οικειότητας και παρουσιάζει ένα «χαλαρό» σημείο εστίασης. Βέβαια, λόγω (πιθανότατα) έλλειψης κάποιου χώρου με ιδιαίτερη κουζίνα στη Θεσσαλονίκη (ας πούμε gourmet), το duck έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού που θέλει κάτι παραπάνω, από την ρετσίνα & τα σουβλάκια της Θεσσαλονίκης! Ως γνωστόν η συμπρωτεύουσα, έχει δείξει σε βάθος χρόνων ότι πρακτικά δε μπορεί να συντηρήσει ένα χώρο υψηλής γαστρονομίας. Εκεί ακριβώς έρχεται το Duck! Βρίσκεται στην «γκρίζα ζώνη» της γαστρονομικής σφαίρας και φυσικά κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικιών (και όχι μόνο), άμεσα.
Το σημείο που βρίσκεται, εκτός χάρτη του κέντρου και κοντά στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, βολεύει στο parking. Ο χώρος απλός, με την «ανοικτή κουζίνα» να κερδίζει όλο το κλίμα. Μπροστά σας ετοιμάζουν, μαγειρεύουν και δημιουργούν τα πιάτα σας. Το service έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης ενώ η λίστα κρασιών έχει περιορισμένες επιλογές κυρίως εμπορικών Ελληνικών ετικετών, σε πολύ προσιτές τιμές και μπράβο τους. Μια βελτίωση σε αριθμό ετικετών θα βοηθούσε ακόμη περισσότερο τους οινολάτρες.
Πάμε και στο φαγητό, το οποίο όπως προανέφερα βρίσκεται σε μια ζώνη που ανεβάζει τον πήχη της απλής μαγειρικής, αλλά παράλληλα δεν ξεφεύγει από τα «εγκόσμια». Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι το φαγητό γευστικά, είναι προσιτό για το μεγαλύτερο κοινό. Συνταγές απλές και σπιτικές με ελαφρές δημιουργικές πινελιές. Τον χαρακτηρισμό Umami δε θα μπορούσα να τον δώσω σε κάποιο πιάτο, αφού όλα κινούνται στα φυσιολογικά πλαίσια μαγειρικής.
Η σχάρα ίσως είναι μια καλή επιλογή με σίγουρες επιλογές την ταλιάτα μόσχου και τις σπαλομπριζόλες τύπου Tomahawk. Ο μαστιχωτός μοβ πουρές από πατάτες Περού εντυπωσιακός μεν αλλά με υφή αμφιλεγόμενη, λόγο του τρόπου μαγειρέματος του. Το πιάτο που ξεχώρισα ήταν το φιλέτο τόνου στη σχάρα που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες. Οι τιμές δε θα μπορούσα να πω ότι είναι ιδιαίτερα χαμηλές για τα μαγειρευτά πιάτα η για τα steak στη σχάρα. Το κρασί βέβαια είναι αρκετά φτηνό, άρα υπάρχει μια ανάλογη ισορροπία. Ένα καλό συνοδευτικό για το κρασί σας είναι το Γαλλικό τυρί camembert στη σχάρα.
Οι κρατήσεις απαραίτητες μιας και το εστιατόριο είναι αρκετά απασχολημένο τις περισσότερες ώρες λειτουργίας του.
Duck Private Cheffing, Χάλκης 3, Πατριαρχικά Πυλαίας, Θεσσαλονίκη
Τηλ. +30 231 551 9333