El Celler de Can Roca - T:U Events

Ισπανική Δημιουργική/ Μοριακή ***

El Celler de Can Roca

 

Ισπανία

Ισπανική Δημιουργική/ Μοριακή ***
Germans Sabat
4 QvP
Βαθμολογία

Awards
-3 Michelin stars
-Best Pastry chef 2014
-World’s No.1 restaurant of the planet  (2013) & No.2 for 2014

Τα παραπάνω αποτελούν τις διακρίσεις του περίφημου εστιατορίου Roca στην Τζιρόνα της Ισπανίας. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν το κοντέρ των του γαστρονομικού ενδιαφέροντος χτυπάει κόκκινο. Αν ενθουσιάστηκα; Φαντάζομαι πως θα έπρεπε με τις παραπάνω διακρίσεις και με μια «πόρτα» που για να την περάσεις πρέπει να είσαι πολύ… «τυχερός». Με μόλις 11-12 τραπέζια και πολλές χιλιάδες diners να θέλουν να το επισκεφτούν το Roca, είναι κατανοητό να δυσκολεύει να ανοίξει η πόρτα του στους πάντες.

Σε μια γενική περιγραφή του γεύματος θα πω ότι δεν ενθουσιάστηκα με τον τρόπο που περίμενα. Πριν πάρετε τη σκούφια σας και με κυνηγήσετε όμως, να εξηγηθώ.  Η εικόνα των πιάτων ήταν σε μερικές περιπτώσεις πραγματικά εξαιρετική. Κάποιες ιδέες συνδυασμού υλικών, όπως η σκέψη του σχεδιασμού του δέρματος από το σκουμπρί με σως από λευκή πέρλα του δέρματος του, αξίζει να σημειωθεί. Η ένταση στις γεύσεις, ήταν εκεί που ο πήχης έπεφτε αρκετές φορές. Αν υπολογίσουμε ιδίως το πρώτο πιάτο που άνοιγε το μενού με μια άνοστη σφαιροποιημένη μορφή clear broth σούπας  λαχανικών, που δεν είχε λόγο ύπαρξης σε τέτοιο τραπέζι.

Η μέγιστη απογοήτευση ήρθε στα επιδόρπια. Στο «γλυκό» τελείωμα κάθε γεύματος, συνήθως όσο μέτριο και αν ήταν το μενού, οι σεφ patisserie εκπλήσσουν ευχάριστα. Πόσο μάλλον όταν ο συγκεκριμένος σεφ του Roca βραβεύτηκε ως ο καλύτερος του πλανήτη. Μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε η εικόνα του πρώτου γλυκού που έδινε την εντύπωση να…»αναπνέει» την ώρα που τρως! (Δείτε το βίντεο). Από γεύση σε κανένα από όλα τα γλυκά δυστυχώς δεν ξεχώρισα κάτι.

Είναι γνωστό πως σε τέτοια γαστρονομικά γεύματα, μετά τα κανονικά επιδόρπια του μενού, ακολουθεί το πλατό με τα τυριά και η «μικρή patisserie». Αυτή περιλαμβάνει διάφορα μικρά γλυκάκια  που συνήθως αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα. Προς μεγάλη μας έκπληξη πλατό τυριών δεν υπήρχε. Όσο για την μικρή patisserie ένα μικρό πιατάκι με λίγα γλυκάκια και καραμέλες που δεν άξιζαν ούτε τη φωτογραφία… Από ένα μεγάλο σεφ με τόσο τιμητικό τίτλο στην κατηγορία του περίμενα σίγουρα, πολλά περισσότερα.

Το εντυπωσιακό κομμάτι που ξεπέρασε όλα τα προηγούμενα ήταν η κάβα κρασιών. Για αυτό το μέρος δεν έχω λόγια, αφού παίρνει την πρωτιά από κάβες εστιατορίων που έχω επισκεφτεί ως τώρα. Περί τις 4,500 ετικέτες από όλο τον κόσμο σε μια πραγματική βιβλιοθήκη κρασιών με απολογισμό κοντά στα 5 εκατομμύρια ευρώ! Ο όγκος δεν ήταν το συγκινησιακό κομμάτι τόσο, όσο η επιλογή ετικετών και η σπανιότητα τους. Παραγωγοί που δύσκολα συναντάς και ποσότητες που σε κάνουν να δακρύζεις.

Όσο για το service, κάτι που σπάνια σχολιάζω σε τέτοιους χώρους, λόγο της απόλυτης τελειότητας, εδώ εντόπισα κάποια στοιχεία που με ξένισαν. Οι σερβιτόροι δεν κινούταν ανάλογα στο χώρο και είχαν μια περιττή «άνεση». Ο sommelier πάλι, έβαζε κρασί στο ποτήρι με υπερβολική ταχύτητα και αδιαφορία. Σε όλα τα γεμίσματα έριχνε έξω από το ποτήρι! Μου φαίνεται αδιανόητο για τον υπεύθυνο που διαχειρίζεται μια ανάλογη κάβα και καλεσμένους που θα έπρεπε να εντυπωσιάσει με τον τρόπο του.

Συνολικά η εικόνα πιστεύω πως είναι ξεκάθαρη, με ένα μενού που κατ εμέ αξίζει 2 αστέρια (άντε 3 βαριά βαριά). Όσο για τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στον πλανήτη…Δε θα με βρείτε σύμφωνο. Δε μπορώ να το συγκρίνω καν με τον ανάλογο τίτλο του Fat Duck στο Bray της Βρετανίας, λίγα χρόνια πριν. Η κάβα βέβαια αν έπαιρνε ξεχωριστή βαθμολογία… Θα ήταν σίγουρα στα 3+ αστέρια!

El Celler de Can Roca, Ctra. de Taialà, 53, Girona
Τηλ. +34 972 21 88 03

Άλλες προτάσεις