Κρημνιώτισσα - T:U Events

Παραδοσιακή Κουζίνα

Κρημνιώτισσα

 

Σαμοθράκη

Παραδοσιακή Κουζίνα
ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΗΜΝΙΩΤΙΣΣΑ, ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
4 QvP
Βαθμολογία

Σκέφτηκα πολύ για να χαρίσω αυτή την πληροφορία. Ο λόγος είναι ότι δεν θέλω κανείς να χαλάσει αυτήν την αγνότητα και σε καμία περίπτωση να γίνει άλλο ένα τουριστικό ταβερνάκι. Όχι ότι η Σαμοθράκη σκαμπάζει και πολύ από αυτά.

Ο Μανώλης που έχει το ταβερνάκι στο ‘ύψωμα του θεού‘ είναι τόσο γνήσιος και θα είναι ιεροσυλία να χαλάσει κάτι που τόσο σπάνια πλέον βρίσκεις.

Δεν θα πάτε εκεί με απαιτήσεις. Θα κουβαλήσετε τις μπύρες, θα φάτε στο διπλανό τραπέζι με τον Μανώλη και θα αφήσετε τα κοσμικά στα 310 μέτρα πιο κάτω.

Ο Μανώλης, βοσκός, τυροκόμος, μάγειρας, σερβιτόρος στην έννοια του Greek country hospitality όπως δεν έχετε ζήσει (τουλάχιστον οι περισσότεροι). Τα χαράματα αρμέγει, σφάζει το κατσίκι που αργότερα θα μαγειρέψει για εσάς που θα έχετε κάνει και ένα τηλέφωνο νωρίτερα. Μόνος του θα κάνει τον καφέ το πρωί, θα σερβίρει και θα ετοιμάσει το παραδοσιακό γοργόβραστο κατσίκι που θα φάτε το μεσημέρι. Αν έχει κολοκυθοανθούς στο χωράφι, θα τους κάνει γεμιστούς ή τηγανιτούς. Όλα μόνος του. Η μικρή κουζίνα πιο τακτοποιημένη και καθαρή από πολλές επαγγελματικές κουζίνες που έχω δει.

Οι εναλλακτικοί ήχοι από τα ηχεία δεν είναι έντεχνο ‘playlist-πιπίλα’ στο repeat αλλά ψαγμένο ορχηστρικό σάζι και ούτι από τα βάθη της Ανατολής.

Ο λόγος λοιπόν που προσφέρω αυτή την πληροφορία είναι γιατί ο άνθρωπος αυτός αξίζει. Το ταβερνάκι αυτό που είναι τοποθετημένο στο πιο ψηλό εκκλησάκι του νησιού, την «Παναγία Κρημνιώτισσα» που σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη και είναι στον δρόμο προς Παχιά Άμμο. Μπορεί να σε πιάνει ίλιγγος βλέποντας το από χαμηλά, αλλά η εμπειρία σε συνάρτηση με την μοναδική πανοραμική θέα θα σε κάνει να αναθεωρήσεις.

Επίσης, μια κουβέντα με τον Μανώλη θα σε κάνει (αν νιώθεις ετοιμόλογος) να φανείς λιγοστός.

Οι τηγανητοί κολοκυθοανθοί που ήρθαν παρέα με την δικής του παραγωγής μαλακή κατσικίσια μυζήθρα με μέλι και σουσάμι, με έκαναν να σκεφτώ τα βραβεία Umami 2016…

Η έκφραση «Food Purity» μου δημιουργήθηκε για την γενική αναφορά μου στην γαστρονομία της Σαμοθράκης. Δυσκολεύομαι να βρω κάτι πιο pure για την Κρημνιώτισσα.

Το φαγητό που θα φάτε εκεί είναι παραδοσιακή σπιτική κουζίνα Σαμοθράκης, όπως θα σας μαγείρευαν σε φιλικό σπίτι. Το ρύζι από το παραδοσιακό γοργόβραστο (που σπάνια θα φάτε) είναι γλυκό, ενώ το κατσίκι με πατάτες στον φούρνο, λιώνει στο στόμα. Τα τυροκομικά παραγωγής του Μανώλη, είναι εκπαίδευση του ουρανίσκου και οτιδήποτε extra μαγειρευτό ή μεζέ ημέρας έχει να προτείνει, μην πείτε όχι.
Κρέατα της ώρας δεν έχει. Αυτή την εμπειρία, αξίζει να την ζήσετε!

Δείτε παρακάτω τις εικόνες με περιγραφές

Κρημνιώτισσα, Εκκλησάκι Παναγιάς Κρημνιώτισσας, Σαμοθράκη
Τηλ. +30 698 249 2492

Άλλες προτάσεις