Ο Ψαράς - T:U Events

Ψαροταβέρνα

Ο Ψαράς

 

Σαμοθράκη

Ψαροταβέρνα
Στάση Βασιλικός
4 QvP
Βαθμολογία

Την Σαμοθράκη πρέπει να τη ζήσεις στο στοιχείο της. Αυτό σημαίνει ένα alternative twist φύσης και πρώτης ύλης από το αρωματισμένο με άγρια μυρωδικά  βουνό ή το πλούσιο θρακικό πέλαγος.
Με μια μικρή εισαγωγή προχωράω σε ένα ακόμη σημείο που έπρεπε καιρό πριν να υπάρχει στο TU, αλλά… ποτέ δεν είναι αργά!

Η υπαίθρια ταβέρνα «Ο ψαράς» είναι ουσιαστικά μια χωμάτινη αυλή κάτω από πλούσια σκιά, διακοσμημένη  με δίχτυα και αλλά θαλασσινά εργαλεία. Τραπεζάκια αλλά και pic nic tables αραιά τοποθετημένα, θυμίζοντας περισσότερο αυλή σπιτιού πάρα μια κλασσικά στημένη ταβέρνα.
Τα αδέρφια Δημήτρης και Βαλεντινα έχουν κάνει μια εξαιρετική δουλειά εδώ και μια 12 ετία και δεν είναι τυχαίο που θα το βρειτε συνήθως γεμάτο με κόσμο που ταξιδεύει κάθε χρόνο για να βρεθεί πάλι σε αυτή την νόστιμη αυλή. Συμπεριλαμβανομένου πλέον και εμένα.

Σε γενικές γραμμές όσοι με γνωρίζετε ή με διαβάζετε, έχετε καταλάβει ότι δεν εντυπωσιάζομαι ούτε με εναλλακτικές τρέντς ούτε με δήθεν χλιδάτα σαλόνια. «It’s people & food that matters»! Η αλλιώς, οι άνθρωποι και το φαγητό μετράνε!
Φτάνοντας λοιπόν στο φαγητό, πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις ζητώ από τον ιδιοκτήτη να κάνει τις προτάσεις του. Πέραν από τα ολόφρεσκα πρωινά μπαρμπούνια, ο Δημήτρης μου πρότεινε 3 πράγματα: Κολοκυθοκεφτέδες, αιγοπρόβειο τυρί Σαμοθράκης με μπούκοβο στη σχάρα και ζυμαρικά με θαλασσινά καραβίδες, μύδια, γάμπαρι.
Οι κολοκυθοκεφτέδες έκαναν σινιάλο από το γευστικό υπερπέραν.  Τραγανή κρούστα εξωτερικά με ένα πουρέ κολοκύθι στο εσωτερικό και ελαφρές αιχμές από καρυκεύματα Ανατολής (που θα ζήλευε και ο Jamie Oliver).
Το ψητό αιγοπρόβειο τυρί Σαμοθράκης με μπούκοβο που πρότεινε ο Δημήτρης, έμελε να είναι το νοστιμότερο ζεστό τυρί τελευταίας 4ετίας.
Φτάνοντας στο κυρίως που είναι και βασικός λόγος να επισκεφτείτε την ταβέρνα, τα ζυμαρικά με θαλασσινά. ΠΟΣΟ τραγικά δύσκολο είναι να φας μια μακαρονάδα θαλασσινών ή αστακό στις περισσότερες ταβέρνες αλλά και εστιατόρια; Σας απαντώ ευθέως, πολύ δύσκολο! Συνήθως λυπάσαι τα αμοιρα θαλασσινά που βγήκαν από τη θάλασσα για να τα βράσει κάποιος «άμπαλος» που νόμιζε ότι στην προηγούμενη ζωή του ήταν συγγενής του Alain Ducasse.

Όλος αυτός ο πόνος της εισαγωγής, αφορά τις περισσότερες περιπτώσεις που κάποιοι βράζουν αστακούς μέχρι να «μαζέψουν» σαν μάλλινα στους 90 βαθμούς, τα μακαρόνια γίνονται πουρές και σου ρίχνουν μια κέτσαπ έτσι με περισσή υπερηφάνεια και την βαφτίζουν αστακομακαρονάδα ή πάστες θαλασσινών. Θεός φυλάξει…
Δεν θέλω να πω ότι η μακαρονάδα θαλασσινών στον Ψαρά είναι η καλύτερη στον κόσμο, αλίμονο, αλλά τουλάχιστον είναι ακριβώς όπως έπρεπε να είναι. Λιγκουϊνι «αλ ντεντέ» βρασμένα σε ζωμό θαλασσινών και ένα άγγιγμα ζωντανής ντομάτας, εκφράζοντας άριστα ιώδιο με μια …»ζυμαρική μπουγιαμπέσα».
Από σαλάτες αξίζει να δοκιμάστε την Κρητική.

Από λίστα κρασιών μην περιμένετε θαύματα, αν και ο Δημήτρης με εξέπληξε με κάτι κρυμμένες Σαντορίνες.  Όσο για το service, χαλαρό, φιλικό φιλόξενο και ίσως λιγάκι αργό στις δύσκολες ημέρες (για όσους βιάζονται).

 

Ο Ψαράς, Στάση Βασιλικός (δρόμος προς Θέρμα)
Τηλ. +30 697 4169085

Άλλες προτάσεις