ΟΨΟΠΟΙΩΝ ΜΑΓΓΑΝΕΙΑΙ - T:U Events

Μαγειρευτά/ Γαστρονομία/ Κρέας

ΟΨΟΠΟΙΩΝ ΜΑΓΓΑΝΕΙΑΙ

 

Θεσσαλονίκη

Μαγειρευτά/ Γαστρονομία/ Κρέας
ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
4 QvP
Βαθμολογία
UPDATED 24/3/2017

Παρότι o κατάλογος έμεινε σχετικά στάσιμος από την προηγούμενη μου επίσκεψη (Δεκέμβριος 2015)  η ποιότητα του εστιατορίου ανέβηκε θεαματικά. Το κατάστημα με το δύσκολο όνομα, με συγκίνησε για ακόμη μια φορά. Μπαίνω κατευθείαν στο ψητό γιατί δεν κρατιέμαι να μην γράψω για τα νιόκι με κρέμα παρμεζάνας και φλοίδες λευκής τρούφας που με καθήλωσαν και εκτίναξαν τον ουρανίσκο μου. Ω ναι, παρόλο που το πιάτο το δοκίμασα και την προηγούμενη φορά, αυτή ήταν μια ιστορία που μπορείς να αφηγείσαι. Παχύρρευστη κρέμα με «καρδιά» παρμεζάνας (και όχι γαλατάκι νουνού…) που σε αναγκάζει μόλις την βάλεις στο στόμα να κλείσεις τα μάτια, ενώ τα νιόκι με τραγανή παναρισμένη κρούστα και ημι-λαστιχωτό εσωτερικό συμπλήρωναν τον υπολειπόμενο κορμό του πιάτου (τραγανό και σαρκώδες). Τα γήινα στοιχεία φυσικά συμπλήρωναν τα μανιτάρια και η τρούφα. Το πιάτο αυτό θα μπορούσε να ήταν η βασική σονάτα ενός έργου που επιδέχεται αμέτρητες διασκευές. Όπως για παράδειγμα αν τα μανιτάρια ήταν Ενόκι (φέρνοντας αυτή την έντονη γεύση του κρέατος) ή κάτω από την κρέμα αν είχε καψαλισμένα κυβάκια καπνιστού σπεκ… Ναί καλά καταλάβατε, ήταν ένα πιάτο UMAMI!

Αν αυτό το πιάτο το έτρωγα στην Ιταλία, θα επισφράγιζα την γαστριμαργική τους κουλτούρα. Το έφαγα όμως στην Θεσσαλονίκη και καλό θα ήταν μια φορά στην ζωή σας να δοκιμάσετε αυτό το πιάτο. Συνδυάστε άφοβα με λευκό κρασί από βαρέλι που έχει αισθητή οξύτητα, ή μια Σαντορίνη 3 ετίας.

Τα κρεατικά ήταν νόστιμα με σωστό ψήσιμο, ενώ η σαλάτα ρόκα με μανταρίνι, ρόδι και σφαιροποιημένα σμέουρα ήταν εξαίρετη. Πάμε και στο τελικό χτύπημα το οποίο ήταν το επιδόρπιο που τελευταία έχει πάρει τα πάνω του και δεν είναι άλλο από το Baked Alaska με κρεμώδη υφή, πουρέ αλλά και φρέσκο passion fruit. Εδώ ήταν η χαριστική βολή που έκλεισε το γεύμα με ένα νόστιμο επιδόρπιο που καλύπτει όλες τις αισθήσεις από το ξινό-αρωματικό φρούτο, το δροσερό παγωτό και την τραγανή καψαλισμένη λιπαρότητα της μαρέγκας.

Τα σέβη μου λοιπόν και εις το επανιδείν!

Δείτε τις πρόσφατες εικόνες και  παρακάτω ακολουθεί το αρχικό άρθρο:

Νέα, ευχάριστη, μαγειρευτή και υποσχόμενη καταχώριση στην Θεσσαλονίκη. Όλα τα καλά είναι κρυμμένα. Έχω συναντήσει τα πιο περίεργα διάστερα, τριάστερα, φευγάτα και δημιουργικά εστιατόρια τις περισσότερες φορές κρυμμένα στις πιο περίεργες πτυχές του χάρτη. Κάποιες φορές, μικρά στο μάτι αλλά μεγάλα στην γεύση. Με αυτήν την εισαγωγή σας παρουσιάζω το Οψοποιών Μαγγανείαι, δηλαδή Μαγείρων Μαγειές (όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας).

Το μικρό αυτό εστιατόριο με το περίεργο όνομα που με έκανε να κουράσω την γλώσσα μου προφέροντας το, με κέρδισε για διάφορους λόγους. Να ξεκινήσω με τον ζεστό, συμπαθητικό και πολύ ευχάριστο χώρο, αλλά και το φιλικό, χαμογελαστό και casual sevice. Το σύνολο σε κάνει να νιώθεις περισσότερο φιλοξενούμενος στην κουζίνα του σπιτιού τους, πάρα πελάτης σε απρόσωπο χώρο.

Η μαγείρισσα στο μικρό και πάντα πολυάσχολο μαγειρικό της booth, Ντίνα και ο χαμογελαστός στο service Δημήτρης, (ιδιοκτήτες του εστιατορίου), μου έδωσαν άμεσα να καταλάβω το concept της επιχείρησης τους. Μαγειρευτά πιάτα με καθημερινή ανανέωση και αρκετή διάθεση για εξέλιξη σε κάτι που ξεκινά με χαμηλό προφίλ και ταυτόχρονη δυναμική με εξέλιξη στον χρόνο.

Στο εστιατόριο δοκίμασα σχεδόν τα περισσότερα πιάτα του καταλόγου. Κάποια ήταν καλά ενώ κάποια άλλα… ήταν αστέρια. Τα μαγειρευτά όπως το μοσχαράκι με κοκκάρια (παρόμοιο με στιφάδο) και το πήλινο με τα μανιτάρια και την gorgonzola πιθανόν δεν θα με κέρδιζαν για να γράψω άρθρο. Πιάτα όμως σαν τα παναρισμένα χειροποίητα νιόκι με κρέμα τρούφας ή το μαύρο ρύζι με καπνιστό σολομό και μοριακές πέρλες από βαλσάμικο και σμέουρα, δεν θα μπορούσαν να με αφήσουν αδιάφορο. Το τελευταίο, ήταν τόσο συγκλονιστικό που άνετα θα μπορούσε να αναμετρηθεί με πιάτα αστεράτων εστιατορίων. Umami!

Αν ήταν γράφημα θα είχε τρυπήσει το χαρτί με κάποια κοφτερά σκαμπανεβάσματα ανάμεσα στην διαφοροποίηση των πιάτων. Αυτό το λέω με την καλή έννοια. Η κ. Ντίνα στην κουζίνα προφανώς «το έχει» στην δημιουργία αλλά και την φαντασία στα πιάτα της. Ίσως να βοηθούσε λίγη περισσότερη σταθερότητα σε πιάτα καταλόγου, ώστε το προαναφερθέν «γράφημα» να ομαλοποιηθεί. Αν ενδιαφέρεστε για κρεατοφαγία και πάλι θα σας πρότεινα το Μαγγανείαι. Το αποκαλυπτικό ψήσιμο και η άριστη επιλογή κρέατος, όπως το Ιρλανδικό μοσχάρι Hereford (Bavette) με βρήκε να κλείνω τα μάτια από συγκίνηση. Εκτός από αυτό φυσικά, θα βρείτε αρκετές ακόμη επιλογές σε σιτεμένα και άριστα δουλεμένα κρεατικά.

Η λίστα κρασιών αρκετά μικρή με λίγες επιλογές, αλλά το «like» πάει στο ότι μπορείς να πας το δικό σου κρασί (BYOB) και να το απογειώσεις με τα πιάτα τους. Οι κρατήσεις είναι απαραίτητες. Μην κάνετε τον κόπο να πάτε χωρίς ένα τηλέφωνο. Όταν δοκιμάσετε τα πιάτα και δείτε το μέγεθος του χώρου θα καταλάβετε τον λόγο… Οι τιμές άριστες και προσγειωμένες στην πραγματικότητα της γεύσης.

Η τελική βαθμολογία στερείται μισό βαθμό λόγο της περιορισμένης λίστας κρασιών αλλά και των «σκαμπανεβασμάτων» σε πιάτα, που προανέφερα. Είμαι σίγουρος πως θα διορθωθούν και με χαρά θα το προσθέσω στην επόμενη επίσκεψη μου.

Αν το Οψοποιών Μαγγανείαι ήταν κρασί, θα ήταν garage wine.

Οψοποιών Μαγγανείαι, Αιμιλίου Ριάδη 5 , Θεσσαλονίκη
Τηλ: +30 2310 889 699

Άλλες προτάσεις