Ταβέρνα Πέτρος - T:U Events

Παραδοσιακή Ταβέρνα

Ταβέρνα Πέτρος

 

Καϊμακτσαλάν

Παραδοσιακή Ταβέρνα
Αγ. Αθανάσιος, Καϊμακτσαλάν
3.5 QvP
Βαθμολογία

Στο πανέμορφο πετρόχτιστο αυτό χωριό, που φιλοξενήθηκα από καλούς φίλους, τον Φλεβάρη του 2014, δε θα μπορούσα να μη κάνω τις απαραίτητες επισκέψεις στα must eatery της περιοχής. Άλλωστε το υψόμετρο πάντα προστάζει είτε extreme sports είτε καλό φαγητό. (Ο συνδυασμός και των δυο είναι προτιμότερος).

Όπως είναι λογικό, σαν ορεινό χωριό ο Αγ. Αθανάσιος, έχει κατά κύριο λόγο ταβέρνες με τα κρεατικά και τα μαγειρευτά στα φόρτε τους. Από όσα δοκίμασα, ξεχώρισα την ταβέρνα του Πέτρου. Ο λόγος είναι τα νόστιμα μαγειρευτά, η καλή και ευχάριστη εξυπηρέτηση και οι μικρές πινελιές στα πιάτα. Τοπικά προϊόντα και συνταγές με καλή εκτέλεση.

Το να δοκιμάζεις τις παραδοσιακές συνταγές περιοχής, με αίσθηση σπιτικού φαγητού για μένα είναι ο παράγοντας που διεγείρει το umami και συμπληρώνει το γαστρονομικό κερασάκι στις διακοπές.

Τα umami πιάτα που ξεχώρισα:

  • Τα «Γκαβόψαρα»
    Από  όνομα στον πάτο – από γεύση στα ύψη. Αυτό το πιάτο σας διαβεβαιώνω πως δεν έχει ουδεμία σχέση με ψάρι, αλλά περισσότερο φέρνει σε τηγανιτό μελιτζανάκι τουρσί με πανάρισμα (πιθανότατα μπύρας. Σπεσιαλιτέ ορεκτικό του καταστήματος και το συνιστώ.
  • Το Αγριογούρουνο στη γάστρα, κλασσικό μεν αλλά νόστιμο δε, αρκετά μαλακό με το μπαχάρι με την κανέλα λιγάκι να ξεφεύγουν.
  • Ο Λαχανοντολμάς (η Γιαπράκι, η Σαρμάς), με λεμόνι να τσιμπάει και να έχει την απαραίτητη υγρασία στο εσωτερικό.
  • Οι Κοζανίτικοι κεφτέδες (με ζμί) και χυλοπίτες, ένα πολύ νόστιμο πιάτο με τους κεφτέδες να κρατούν το τραγανό στοιχείο του τηγανιού κάτω από το νόστιμο στρώμα ντομάτας. Το κλασσικό συνοδευτικό του πιάτου (χυλοπίτες) ήταν απλά πεντανόστιμες, βουτυράτες και al dente.
  • Το Μανούρι με ελαφρύ μέλι και άγριο θυμάρι (πολύ έντονο και ιδιαίτερο) πρόκειται για ένα «φυσικό» πιάτο.
  • Τα Μανιτάρια πλευρώτους ήταν σχάρα με την πινελιά από κρέμα ροκφόρ.

Το χαμόγελο του ιδιοκτήτη, της γυναίκας του και στη συνέχεια του υπόλοιπου προσωπικού, σας προσθέτει άλλη μια ευχάριστη νότα.

Ταβέρνα «ο Πέτρος», Άγιος Αθανάσιος, Πέλλα
Τηλ. +30 23810 31795

Στον Αγ. Αθανάσιο δοκιμάστηκαν επίσης:

  • Ταβέρνα Καλύβα (Ταρσόυνας), μαγειρευτά & κρεατικά. Αρκετά basic level, όχι άσχημα, ωραίος χώρος, φιλικό & εξυπηρετικό προσωπικό. Μια από τις γνωστότερες ταβέρνες του χωριού.
  • Street food, σχάρας, τα «Βλάχικα» του Αγ. Αθανασίου, δοκιμάστε κοντοσούβλι, καλούτσικο λουκάνικο. Αξίζει έξω στα βαρέλια στο όρθιο.

Άλλες προτάσεις