Αργατιά 2008 - T:U Events

Κοκκινα

Αργατιά 2008

  • Αργατιά
  • Ξινόμαυρο
  • €17.00
  • Νάουσα

Ένα Ξινόμαυρο που ξέρει πολύ καλά να δείχνει τις ρίζες της ποικιλίας του. Πρόκειται για ένα κτήμα που δεν με απογοήτευσε σχεδόν ποτέ, στο να δείχνει την δυναμική, ζωντανή αλλά και χαρακτηριστική ποικιλία. Πρόκειται για την ποικιλία που κατέκτησε πολλούς δοκιμαστές κρασιών παγκοσμίως με την ιδιαιτερότητα της. Ένα κρασί που παρόλα τα 7 του έτη στην φιάλη, δείχνει πώς θα μπορούσε να είναι η Ελληνική απάντηση στην Βουργουνδία. Μιλάω φυσικά για την ζωντάνια που αναβλύζει στα αρώματα του και ξεπερνά τα όρια μιας οριοθετημένης «έντασης» στη μύτη.

Οι βιολέτες, το βύσσινο, τα κεράσια, η φράουλα και τα άνθη είναι πραγματικά πολύ λίγα από τα αρώματα που θα μπορούσε κάποιος να ξεχωρίσει σε αυτό το κρασί. Έχει βάθος, χαρακτήρα και διανύει μαραθώνια απόσταση σε αυτό που είναι «προγραμματισμένο» να κάνει. Με άνεση θα του έδινα άλλα 8 έτη εξέλιξης μιας και η ζωντάνια που οδεύει προς την κορύφωση του (peak) ακόμη έχει δρόμο.

Στο στόμα, το βαρέλι είναι αισθητό μέσω της δουλειάς που έχει κάνει ώστε να απογειώσει το κρασί σε αυτό το επίπεδο. Η γλυκόριζα μαζί με τα μαυρο-κόκκινα φρούτα που είναι ανατριχιαστικά ζωντανά, κάνουν έναν έξοχο συνδυασμό. Η οξύτητα και οι τανίνες είναι ακόμη σε νεαρό στάδιο και έχουν δρόμο μπροστά τους μέχρι να περάσουν την εφηβεία τους. Αν ήταν αυτοκίνητο θα έλεγα πως τρέχει στα 200 km/h και βάζει τετάρτη ταχύτητα, ακουμπώντας οριακά τις κόκκινες γραμμές του στροφόμετρου.

Όσο για το τελείωμα του, αφήνει φρούτα όπως το σύκο, βατόμουρο, φραγκοστάφυλο και ώριμο καλοκαιρινό σταφύλι.

Φαντάζομαι πως έγινα σαφής για το πόσο ιδιαίτερο είναι αυτό το κρασί, ιδίως όσον αφορά την έκφραση του Ξινόμαυρου. Θα πρότεινα λοιπόν σε όποιον ήθελε να δοκιμάσει μια πιο ρουστίκ, ρομαντική αλλά και ταυτόχρονα συναρπαστική εμπειρία μέσα στον κόσμο του Ξινόμαυρου (ανάμεσα σε πολλές άλλες εξίσου καλές ετικέτες), να κάνει και μια στάση εδώ.

Συνδυάστε με

  • Σαλιγκάρια με κόκκινη σάλτσα
  • Burger με bacon & BBQ σως
  • Κόκκινα κρέατα (φιλέτο, ταλιάτα)
  • Ριζότο μανιταριών & παρμεζάνας

Άλλες προτάσεις