Κατώγι Αβέρωφ - INIMA 2018 - T:U Events

Λευκα

Κατώγι Αβέρωφ – INIMA 2018

  • Κατώγι Αβέρωφ
  • Αθήρι / Ασύρτικο
  • 11€
  • Μέτσοβο

Ένα γήινο αλλά παράλληλα και ανθικό προφίλ χαρίζει απλόχερα το INIMA από το Κατώγι Αβέρωβ.
Το άνθος πορτοκαλιάς, τα στοιχεία κιτρινόσαρκων φρούτων αλλά και πεπονιού, σίγουρα μας δίνουν μια ιδέα για καλοκαιρινή “κατάδυση” στο ποτήρι μας!

Ισορροπία

Σίγουρα μια λέξη που θα μπορούσε να περιγράψει την φινετσάτη αλλά παράλληλα και σχετικά έντονη προσωπικότητα του κρασιού.

Ασύρτικο (40%) και Αθήρι (60%) νομίζω πως δύσκολα θα περιμέναμε να δοκιμάσουμε από το … ορεινό Μέτσοβο (!!!), αλλά από τη στιγμή που δοκίμασα το λευκό INIMA για πρώτη φορά στο Umami Festival Thessaly ’17 στην Λάρισα, το λάτρεψα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την έντονη μεταλλικότητα του η οποία σταδιακά ενσωματώθηκε στο κρασί.

Στο στόμα το winning-couple των Σαντορινιών ποικιλιών, επιβεβαιώνεται δίνοντας μια πολύ διαφορετική εκδοχή από αυτή που έχουμε συνηθίσει οι λάτρεις του ηφαιστειογενούς νησιού.
Αν μπορούσα να κάνω μια γευστική αποδόμηση στο προφίλ του, θα διέκρινα στοιχειά που βρίσκουμε σε βάση μιας σαμπάνιας, δηλαδή τον συνδυασμό του λεμονιού και βουτύρου με μπισκότο

Η σειρά Ίνιμα από το Κατώγι Αβέρωφ στο Umami Festival Crete '19

Στη βλάχικη τοπική διάλεκτο του Μετσόβου, ίνιμα θα πει καρδιά. Για το Κατώγι Αβέρωφ το νόημα της λέξης Inima είναι βαθύτερο και ουσιαστικότερο. Εκφράζει την ψυχή και αποτυπώνει τη διάθεση, το κέφι και το μεράκι όλων των ανθρώπων που συμμετέχουν στη διαδικασία παραγωγής των κρασιών.

Σε αυτό το σημείο, το κρασί είναι στην καλή πλευρά του ωροσκόπου του, δηλαδή άψογο προς άμεση κατανάλωση. Δεν δείχνει στοιχεία τεχνικά (π.χ. έντονα αρώματα δεξαμενής ή καψαλισμένο βαρέλι κτλ που μπορεί να βρούμε σε άλλες περιπτώσεις) πράγμα που το απελευθερώνει, κάνοντας το προσιτό στους περισσότερους ουρανίσκους.

Απολαύστε το μόνο του (ιδίως το ερχόμενο καλοκαίρι), αλλά και δίπλα σε πιάτα λευκού κρέατος.
Ένα σεβίτσε ή καρπάτσιο ψαριού με νότες εσπεριδοειδών (αν δεν σας βρίσκεται μια σαμπάνια εύκαιρη) το ΙΝΙΜΑ θα ταίριαζε άνετα.

Δοκιμάστηκε δίπλα σε:
Τραγανό κοτόπουλο φούρνου με κρούστα μουστάρδας και μελωμένες πατάτες.

Άλλες προτάσεις