Κτήμα Αβέρωφ – Cabernet Sauvignon 2009 - T:U Events

Κοκκινα

Κτήμα Αβέρωφ – Cabernet Sauvignon 2009

  • Κτήμα Αβέρωφ
  • Cabernet Sauvignon
  • €14.00
  • Μέτσοβο

Πρώτος ο Ευάγγελος Τοσίτσας εισήγαγε το Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα, έτσι όταν δοκιμάζουμε την ποικιλία σε ελληνικά εδάφη, αξίζει να έχουμε το κτήμα Αβέρωφ στο πίσω μέρος του μυαλού μας.

Σε υψόμετρο 950 μέτρα και σταφύλια αρωματισμένα με βουκολικές μυρωδιές από τις σούβλες της περιοχής του Μετσόβου, αναπτύσσεται μια από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες. Το Cabernet Sauvignon.
Με αρώματα στη μύτη χωρίς αιχμές, προσδίδοντας ώριμες ρίζες και δικαιολογώντας την χαμηλή στρεμματική απόδοση (400-500 κιλά/στρέμμα), σε προδιαθέτει για μια ‘χαλαρή’ απόλαυση της ποικιλίας.

Με χρώμα ρουμπινί και στρογγυλεμένα αρώματα, δείχνει ότι ο χρόνος δεν το άγγιξε ιδιαίτερα μετά από 6 έτη. Οι ελαφριές νότες από ώριμο δαμάσκηνο, πιπεριά Φλωρίνης και χαρακτήρα από φρέσκο ζυμάρι κλείνουν το μάτι στην τοπική και σημαντική μαγειρευτή κουζίνα. Δεν είναι τυχαίο.

Στο στόμα ακολουθεί την ίδια συνταγή, κρατώντας την χαλαρότητα μια ήρεμης δύναμης και ένα σώμα με ζωντάνια και γευστικό φρούτο. Τανίνες άριστα δεμένες με την οξύτητα (μέτριο προς υψηλό επίπεδο) που δεν ενοχλούν καθόλου, ώστε να απολαύσετε τον γνήσιο χαρακτήρα του Cabernet, ακόμη και χωρίς φαγητό. Το γλυκόσαρκο μίξ κόκκινων και σκουρόχρωμων άγριων φρούτων του δάσους θυμίζει Βουργουνδέζικο Σαρλότ (Charlotte cake), μπορεί μόνο απόλαυση να φέρει στο μυαλό. Το αλκοόλ δίνει το παρόν στους 13% χωρίς υπερβολές, θέλοντας να σου κοκκινίσει τα μάγουλα στο ψυχρό ορεινό Μέτσοβο.

Η επίγευση του σβήνει αργά, κρατώντας γλυκό χαρακτήρα βανίλιας και φλούδας από κόκκινο σταφύλι, ενώ παράλληλα κάθε στιγμή σου θυμίζει το μονοποικιλιακό back-to-basics Cabernet.

Συνδυάστε με

  • Μαγειρευτά τοπικής κουζίνας (π.χ. κρέας με δαμάσκηνα)
  • Κοντοσούβλι (χωρίς να ‘τσικνιστείτε’ όμως)
  • Ώριμες γραβιέρες & Μετσοβόνε
  • Ραγού (Ιταλικής κουζίνας)

Extras: Το κτήμα Αβέρωφ αξίζει να το επισκεφτείτε αν βρεθείτε στο Μέτσοβο. Υπάρχει καλή οργάνωση για ξενάγηση, αλλά και βαριά οινική ιστορία στην κάθε πιθαμή του οινοποιείου. Το υπόγειο κελάρι έχει χαρακτηριστικά μοντέρνα αλλά και κλασσικά, όπως και η γκάμα των κρασιών του κτήματος. Θα το εκτιμήσετε περισσότερο, δοκιμάζοντας το κρασί σας στο υπόγειο ‘wine bar’.

Άλλες προτάσεις