Κτήμα Άλφα – One 2003 - T:U Events

Κοκκινα

Κτήμα Άλφα – One 2003

  • Κτήμα Άλφα
  • Tannat & Montepulciano
  • €45.00
  • Αμύνταιο, Φλώρινα

Ένα κτήμα γνωστό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο το έχω επισκεφτεί αρκετές φορές και έχω κάνει αρκετούς και καλούς φίλους από εκεί.

Τώρα που γράφω έχω δίπλα μου ένα ποτήρι του κτήματος Άλφα, και συγκεκριμένα Alfa One 2003. Η ναυαρχίδα του κτήματος έχει ένα concept ιδιαίτερο, το οποίο λέει ότι κάθε χρόνο το Alpha One θα φτιάχνεται από διαφορετικό ποικιλιακό χαρμάνι. Η απόφαση είναι αποκλειστικά στην κρίση του μαέστρου οινοποιού Άγγελου Ιατρίδη και του οινολόγου Μάκη Μαυρίδη.

Το χρώμα του μετά από 11 χρόνια παλαίωσης, είναι στο ρουμπινί. Όσο δε για την διαύγεια, το κρασί είναι τόσο πυκνό που σε καμία περίπτωση δε θα διακρίνετε το απέναντι άκρο του. Σε περίπου 5 χρόνια από τώρα ίσως(;) ελαφρύνει η διαύγεια και το χρώμα προχωρήσει στο επόμενο (κεραμιδί) στάδιο.

Στη μύτη το κύριο άρωμα είναι το ξύλο (βαρέλι) και μάλιστα σε αρκετά έντονο τόνο.  Κάποιες νότες γήινες από χώμα, μανιτάρια και αποξηραμένο τριαντάφυλλο.
Στο στόμα σχεδόν μαλακές τανίνες, υψηλή οξύτητα και μεσαίο προς έντονο σώμα. Γεύσεις από ώριμα κόκκινα πικρά φρούτα του δάσους όπως τα cranberries και τα raspberries. Αποξηραμένο τριαντάφυλλο και ξύσμα πικρής σοκολάτας. Η επίγευση του είναι μέτρια.

Το συμπέρασμα μου είναι πως πρόκειται για ένα αρκετά νέο κρασί όσον αφορά την ιδεολογία που θέλει να εξελιχθεί στο μέλλον. Ωστόσο πρόκειται, νομίζω, για την πρώτη εμφιάλωση του One οπότε έχει περιθώρια πολλά για αλλαγή και μετριασμό του τεχνικού με του ρεαλιστικού ενός τέτοιου κρασιού. Παρ’ολα αυτά πρέπει να αναφέρω και την νεότητα των αμπελιών που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα ενός κρασιού. Μεταγενέστερος τρύγος των σταφυλιών, συμπληρώνει όλο και περισσότερο το σώμα, που λείπει στις πρώτες εμφιαλώσεις του Alpha One 2003.

Άλλες προτάσεις