Μαύρο Ρόδο - T:U Events

Αποσταγματα

Μαύρο Ρόδο

  • Στουπάκης Ποτοποιία Χίου
  • Μοσχάτο Αμβούργου (Μαύρο Τυρνάβου)
  • €15.00 (700ml)
  • Τύρναβος

Σε ποτήρι αποστάγματος θα προτιμούσα να απολαμβάνω την περιορισμένη αλλά ιδιαιτέρως αξιόλογη απόσταξη του Μαύρου Ρόδου. Πρόκειται για ένα μονοποικιλιακό τσίπουρο με πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα, στυλ αλλά και καθαρότητα. Το τελευταίο θα το εξηγήσω από προσωπική εμπειρία.

Είναι εκείνη η στιγμή που νομίζεις ότι θα πιεις ένα ακόμη τσίπουρο αλλά αντιλαμβάνεσαι ότι στο ποτήρι σου μεταμορφώνονται όσα έχεις δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις και ως μέτρο σύγκρισης ή γευστικής δοκιμής, αν νομίζεις ότι «όλα πάνω κάτω είναι ίδια».

Ο χαρακτήρας του εγκλωβίζει τους κάλυκες της όσφρησης, χαρίζοντας ζωντάνια, φρεσκάδα και φυσικά, το άρωμα από το “Μαύρο Τυρνάβου”. Αποκαλύπτει έναν κρυφό γευστικό πίνακα του DNA που κρύβει το Μοσχάτο Αμβούργου και εγκλωβίζεται σε μικρά χάλκινα καζάνια κατά την απόσταξη.

Η λεπτότητα στον χειρισμό της πρώτης ύλης, δίνει ένα στυλ στην μύτη αλλά και τον ουρανίσκο που δεν «καίει» αλλά μεταφέρει την καρδιά του σταφυλιού με φινέτσα και ελαφρά ανθικά αρώματα, εξού και το ‘Ρόδο’ στον τίτλο του. Το «σκληρό» τσίπουρο που ενοχλεί αρκετούς (μαζί με εμένα), εδώ το ξεχνάμε. Γλυκάνισο φυσικά δεν έχει.

Τέλος, όσο αφορά την καθαρότητα που προανέφερα, δεν θεωρώ τον εαυτό μου καταναλωτή μεγάλης ποσότητας υψηλά αλκοολούχων αποσταγμάτων. Λίγοι από τους λόγους είναι σίγουρα το hangover ή η ζαλάδα, έπειτα από μεγάλη κατανάλωση. Έπειτα από μεγαλύτερη λοιπόν κατανάλωση (για τα δικά μου δεδομένα), μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι δεν ένιωσα την παραμικρή ενόχληση ή αλλιώς «δεν έκανα κεφάλι»!

Η πρόταση ποτηριού θα ήταν ιδανικά αυτή του αποστάγματος ή grappa (όπως στην φωτογραφία παρακάτω). Λίγες σταγόνες νερό για να ελευθερώσει περισσότερα αρώματα από το ‘μπουκέτο’ του, αλλιώς πιείτε το παγωμένο. Δεν θα συνιστούσα την προσθήκη πάγου.

Το Μαύρο Ρόδο, καλώς η κακώς είναι αρκετά περιορισμένο, εμφιαλώνεται σε 200ml και 700ml και θα το βρείτε σχετικά δύσκολα. Αν το βρείτε πάντως, σίγουρα αξίζει μια δοκιμή!

Άλλες προτάσεις