Ximenez Spinola – Old harvest Jerez 2013 - T:U Events

Λευκα

Ximenez Spinola – Old harvest Jerez 2013

Ένα κρασί που έχει την ικανότητα να δημιουργήσει περισσότερους γευστικούς συνδυασμούς απ’ότι φαντάζεστε! Το συγκεκριμένο έχει 90% από solera του 1964 (οξειδωμένης ωρίμασης) και 10% από solera του 1918 (P.X. λιαστών σταφυλιών). Η παραγωγή του είναι περί τις 8.000 φιάλες ενώ τα συγκεκριμένα κρασιά του οινοποιείου είναι πολύ περιορισμένα και δύσκολα τα βρίσκει κάποιος. Ωστόσο πρόκειται για μια πολύ σεβαστή Bodega με παράδοση από το 1729 και πάντα μικρή παραγωγή, αποτελώντας μια επιλογή για λάτρεις του sherry αλλά κυρίως «insider’s choice». Να σημειωθεί επίσης ότι είναι από τις μοναδικές οικογένειες που ακόμη και σήμερα μεγαλώνουν μόνο σταφύλια Pedro Ximenez (P.X.) στην περιοχή.

Ανήκει στην κατηγορία των ενισχυμένων οίνων, και το συγκεκριμένο είναι medium dry (ημίξηρο) και έχει αρκετά αρωματικά/γευστικά χαρακτηριστικά ενός ξηρού Sherry (αμύγδαλα, ξηρούς καρπούς). Η άριστα ισορροπημένη γλυκύτητα φέρνει ένα βελούδινο και καλοδουλεμένο στρώμα χωρίς να υπερβάλει στα σάκχαρα. Τα φρέσκα καρύδια, το μέλι, οι αποξηραμένες σταφίδες, το γλυκό του κουταλιού (φλούδα πορτοκάλι) και πολλά άλλα χαρακτηριστικά με υπόβαθρο το Oloroso, είναι μια σύντομη περιγραφή στην πολυπλοκότητά του.

Το χρώμα παραπέμπει σε χαλκό με ελαφρές χρυσές ανταύγειες.
Η επίγευση του σε οδηγεί σε βανίλια, σοκολάτα γάλακτος, καραμέλα, κανέλα και κάρδαμο. Η οξύτητα είναι σε μέτριο προς υψηλό επίπεδο, ενώ το αλκοόλ αγγίζει τους 17% βαθμούς.
Οι συνδυασμοί για γεύματα θεωρώ πως είναι πολλοί και θα αναφέρω μερικούς που νομίζω πως θα είχαν εναλλακτικό ενδιαφέρον.

Συνδυαστε με
  • Fois gras με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς
  • Φακές πουρέ με αντζούγιες
  • Πραλίνα φουντουκιού
  • Θαλασσινό tapas

Άλλες προτάσεις