Alancha - T:U Events

Μοντέρνα Fusion Ανατολική/ Ευρωπαϊκή

Alancha

 

Κωνσταντινούπολη

Μοντέρνα Fusion Ανατολική/ Ευρωπαϊκή
Macka, Κωνσταντινούπολη
3 QvP
Βαθμολογία

Το εστιατόριο Alancha έπειτα από την πετυχημένη του γαστρονομική πορεία στο Alacati της Τουρκίας, έκανε και το βήμα του στην Κωνσταντινούπολη. Ένα περιβάλλον όμορφο με ιδιαίτερη προσοχή στο design αλλά και διάφορους χώρους να γευματίσεις, ανάλογα με τη διάθεση.  Το τραπέζι μας ήταν στο Tasting area, δίπλα στην ανοιχτή κουζίνα (open kitchen) που διασχίζεις υποχρεωτικά για να καθίσεις στο τραπέζι σου. Το κάθε πιάτο που ερχόταν στο τραπέζι μας, ήταν διαφορετικό και χειροποίητο βάση της «ιστορίας» του μενού. Πολύ ενδιαφέρον και ιδιαίτερο, όπως θα δείτε και στις εικόνες παρακάτω.

Η ομάδα δουλεύει επάνω σε ιδιαίτερα πιάτα για να σερβίρει το set μενού των 18 πιάτων. Απ’ότι ενημερώθηκα στον κάτω όροφο που μοιάζει περισσότερο με lounge, έχει διαφορετικό μενού. Στο άκουσμα των 18 πιάτων η παρέα ανησύχησε, αλλά στην πράξη…πείνασε!

Έχω δειπνίσει αρκετές φορές σε εστιατόρια που σερβίρουν γεύση σε μικρές μερίδες και κατανοώ πλήρως το σκεπτικό. Η συγκεκριμένη περίπτωση όμως ήταν σε απαράδεκτο επίπεδο, με μικροσκοπικές «μερίδες» που πλέον χάνουν το νόημα του γεύματος. Η ποσότητα θεωρώ πως είναι βασικό πρόβλημα και καλό θα ήταν να διορθωθεί άμεσα. Για να φτάσει το συγκεκριμένο εστιατόριο στο επίπεδο που επιδιώκει, έπρεπε να έχει τουλάχιστον τον διπλάσιο αριθμό πιάτων – βάση των ποσοτήτων του. Οι επιρροές του από το Noma, στην Κοπεγχάγη είναι γνωστές, ιδίως αν λάβουμε υπόψη τον συνδυασμό του tasting menu με χυμούς φρούτων, εκτός της παραδοσιακής συνοδείας με κρασί.

Η βάση των Τουρκικών υλικών και παραδοσιακής Ανατολίτικης μαγειρικής με επιρροές Ελληνικές, Περσικές κ.α. σε εκτέλεση μιας μοντέρνας fusion/μοριακής είναι ο κορμός της έμπνευσης. Οι ιδέες και οι γεύσεις του σεφ Kemal είναι προσεγμένες και έχουν αρκετά έξυπνα στοιχεία. Ο ίδιος μας εξηγούσε τις περισσότερες δημιουργίες του, εύστοχα και χαμογελαστά. Δυστυχώς όμως η γενική εικόνα χάθηκε στο σύνολο, αφήνοντας μας με ένα ημιτελές γεύμα.  Αυτή ήταν η αίσθηση που είχε όλη η παρέα.

Είναι η πρώτη φορά που το μενού δεν είχε ουσιαστικά κυρίως πιάτο! Έπειτα από τα μινι bites φτάσαμε σε ένα κομματάκι ψαριού και κανονικά (από ότι μας ενημέρωσαν) θα συνεχίζαμε με κρέας, οπότε παρήγγειλα και κόκκινο κρασί.  Η συνέχεια ήταν ένας αφρός από πατσά και έπειτα ένας ζωμός αρνιού. Εξακολουθούσα να περιμένω το κυρίως με το κρασί μου γεμάτο. Η απογοήτευση ήρθε άμεσα, αφού το επόμενο πιάτο ήταν ένα γλυκό semi-freddo, (το οποίο παρεμπιπτόντως ήταν τελείως δυσανάλογο σε ποσότητα από τα προηγούμενα πιάτα).

Η λίστα κρασιών πάρα πολύ μικρή, με ελάχιστα κρασιά, χωρίς συνοχή στις επιλογές αλλά και χωρίς εκπαιδευμένο sommelier να υποστηρίζει σωστά ένα τέτοιο εστιατόριο. Το service είχε κάποια αισθητά κενά.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σε ένα εστιατόριο που έχει αρκετές φιλοδοξίες και μια ακριβή επένδυση, προσωπικά κρίνω πως χρειάζεται βασικές διορθώσεις.

Δείτε ΕΔΩ την νεότερη γευστική δοκιμή του Harry Potter

Alancha, Maçka Kempinski Residence Hüsrev, Gerede Caddesi Şehit Mehmet Sokak No:9, Maçka, Κωνσταντινούπολη
Τηλ. +90 (212) 261 35 35

Άλλες προτάσεις