Δημιουργική Μεσογειακή Γαστρονομία

Anassa

 

Θεσσαλονίκη

Δημιουργική Μεσογειακή Γαστρονομία
Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
4 QvP
Βαθμολογία

Στην παραλιακή πλευρά της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στη Σοφούλη, θα βρείτε το εστιατόριο Anassa. Στην κουζίνα του Anassa βρίσκεται ένας εξαιρετικός σεφ, ο Νίκος με γνώση στο αντικείμενο και εξαιρετικό χέρι στο grill. Από τις τρεις φορές που επισκέφτηκα το άρθρο μου το κέρδισε η τελευταία και μάλιστα με διαφορά από τις άλλες δυο πρώτες.

Από γαστρονομική άποψη το Anassa ανεβαίνει διαρκώς. Εικόνες που σου φέρνουν στο μυαλό αστέρια Michelin αλλά προσγειωμένα σε πραγματικά δεδομένα και ιδιαίτερα στην φιλοσοφία της Θεσσαλονίκης. Γευστικά σίγουρα δεν πάει πίσω.

Κάπου εδώ να παραθέσω και τους λόγους που με «κρατούν» λίγο συντηρητικό. Τις δυο πρώτες φορές που επισκέφτηκα όπως προανέφερα, το εστιατόριο σίγουρα δεν θα ήταν στη λίστα των προτάσεων μου. Αυτό γιατί η λίστα ήταν σχετικά απλή, με πιάτα συντονισμένα στα Ελληνικά υλικά αλλά και μαγειρέματα. Κάτι που δε θα με έκανε να επιστρέψω για κάποιο λόγο. Όσο για την εκτέλεση OK, δεν θα έκοβα και φλέβα.

Πάμε τώρα όμως στο λόγο που έκανα στροφή 180 μοιρών, στην τελευταία επίσκεψη. Ο σεφ είχε ειδοποιηθεί για μια ιδιαίτερη βραδιά που θα είχε super stars κρασιά  όπως Mouton Rothschild 1998 και 1990, Cristal Rose 1999, Salon 1988, Chateau Latour 1994, Charmes Chambertin 2001, Coche Dury Mersault 2001 και αρκετά άλλα. Είναι λογικό λοιπόν να έχω λίγες ανησυχίες για το αν η κουζίνα θα μπορέσει να σταθεί αντάξια σε τέτοια κρασιά, πάντα σύμφωνα με τις προηγούμενες επισκέψεις μου.

Για να μη μακρηγορώ ήταν στιγμές που ξέχασα τα κρασιά και έτριβα τα μάτια μου με τα πιάτα που ερχόταν από την κουζίνα! Ήμουν σίγουρος πως βρισκόμουν σε αστεράτο εστιατόριο και για να είμαι και ειλικρινής δεν απείχε καθόλου. Ο Νίκος που ήταν στην κουζίνα με έκανε να ξεχάσω πλήρως τις 2 προηγούμενες επισκέψεις παίζοντας μπάλα στην Α’ κατηγορία γαστρονομίας κλέβοντας έτσι τη βραδιά με τον καλύτερο τρόπο.

Πινελιές, υλικά και τεχνοτροπίες από Γαλλία, Ιαπωνία, Ιταλία και Ελλάδα. Όσο για το QvP (σχέση ποιότητας τιμής) της βραδιάς εκείνης πιθανότατα θα έβαζα 5/5.

Ευχή και ελπίδα μου πλέον είναι η επόμενη μου επίσκεψη να με κρατήσει σε αυτό το επίπεδο και να μην είναι ένα εστιατόριο 2 ταχυτήτων. Ο σεφ είναι natural, δηλαδή ταλέντο στο συνδυασμό εικόνας και γεύσης με ελληνικό χέρι στη Θεσσαλονίκη που οι ανταγωνιστές του σε αυτό το επίπεδο είναι μετρημένοι στα δάκτυλα.

Μερικά ακόμη πιάτα από το Anassa restaurant

Το service αρκετά φιλικό και γρήγορο. Η λίστα κρασιών αν και όχι ιδιαίτερα εκτενής έχει αρκετές επιλογές σε ποτήρι.

Το Anassa θα το επισκεφτώ και πάλι, ελπίζω σύντομα. Το νέο update όπως και σε όλα τα εστιατόρια θα ακολουθήσει και ελπίζω πως θα κρατήσει τη ποιότητα που είδατε παραπάνω και να ξεχάσω πλήρως τις «παλιές μέρες».

Anassa Restaurant, Σοφούλη 26, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Τηλ. +30 231 182 1360

Άλλες προτάσεις