Το παρακάτω review αφορά την Hytra στην περίοδο που την κουζίνα επιμελούνταν ο Ν. Καραθάνος. Σαν κριτική είναι πλέον outdated αλλά θα μείνει στην ιστορία του TU. Το άρθρο θα ενημερωθεί με την πρώτη μου επίσκεψη στο εστιατόριο.
Πλέον ο Νίκος Καραθάνος δεν εργάζεται στην Hytra, αλλά στην Cookoovaya.
Στη στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στεγάζεται μια ανερχόμενη τέχνη στον τομέα της γαστρονομίας με τον Sureal καλλιτέχνη Νίκο Καραθάνο. Το εστιατόριο Hytra.
Hytra & Νίκος Καραθάνος πάνε μαζί. Από την αρχή (κρυμμένο στα στενά του Ψυρρή) μέχρι σήμερα, υπερυψωμένο στο ίδρυμα Ωνάση. Ένα εστιατόριο σε 2 εκδοχές (χειμερινή και καλοκαιρινή) που έχει κερδίσει συνολικά 2 αστέρια Michelin, ένα στο εστιατόριο Hytra και ένα στην καλοκαιρινή Γαλάζια Hytra, στον Αστέρα Βουλιαγμένης.
Chef is the core – chef is the soul. Έτσι λοιπόν ξεκινώντας από την καρδιά του εστιατορίου και από έναν νέο σε ηλικία αλλά ταλαντούχο στο πιάτο σας σεφ, καταλαβαίνουμε αρκετά. Δε θα γράψω την βιογραφία του Νίκου, μπορείτε εύκολα να τη βρείτε στο διαδίκτυο. Θα σας πω για τα έργα του.
Με σταθερή ανοδική πορεία και την κάρτα του εστιατορίου να αλλάζει 2 φορές το χρόνο, ο Νίκος δημιουργεί οπτικά αλλά και γευστικά παιχνίδια με βάση πολλά Ελληνικά υλικά και αρκετές μοριακές πινελιές. Οι κυνηγοί των αστεριών ανα τον κόσμο, σίγουρα θα εντυπωσιαζόταν από την Ελληνική άποψη και άνοδο στη γαστρονομία. Άλλωστε δεν έχουμε και πολλές προτάσεις σαν χώρα στον «αστρονομικό» χάρτη του Michelin. Λίγες και καλές.Chef is the core – chef is the soul. Έτσι λοιπόν ξεκινώντας από την καρδιά του εστιατορίου και από έναν νέο σε ηλικία αλλά ταλαντούχο στο πιάτο σας σεφ, καταλαβαίνουμε αρκετά. Δε θα γράψω την βιογραφία του Νίκου, μπορείτε εύκολα να τη βρείτε στο διαδίκτυο. Θα σας πω για τα έργα του.
Κάποια από τα παλαιότερα πιάτα της Hytra που θυμάμαι και είχαν το Ελληνικό στοιχείο να συμβαδίζει με την παγκόσμια μοριακή άποψη, ήταν τα «γεμιστά», κατ’εικόνα αλλά όχι κατ’ομοίωση. Το junk food, το μοριακό hot dog και άλλα.
Την τελευταία λίστα που δοκίμασα περιείχε πιάτα όπως:
- O “Τραχανάς” με “νιόκι” μυζήθρας και καραμελιζέ πέτσα κοτόπουλο
- το Μπαρμπούνι ψημένο με τα λέπια του, κουνουπίδι και σάλτσα αγγούρι
- το Κοκοράκι γεμιστό με χόρτα, τραχανάς και ντολμαδάκι σέσκουλο
- To Χοιρινό σε κρούστα από εικονικό κάρβουνο με πουρέ σελινόριζας και σάλτσα αρωματισμένη με πορτοκάλι
Πάρτε μία εικονογραφημένη ιδέα από παλαιότερα και νεότερα πιάτα της Hytra
Private Dining με Νίκο Καραθάνο
Hytra, 6ος Όροφος Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών,
Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος Τηλ. +30 210 3316 767