La Terra - T:U Events

Brasserie

La Terra

 

Ξάνθη

Brasserie
ΚΕΝΤΡΟ, ΞΑΝΘΗ
4 QvP
Βαθμολογία

Τον σεφ Στέλιο Χατζηαβραμίδη τον έχω «δοκιμάσει» σε αρκετές εκδόσεις, μια από τις οποίες ήταν και το ιδιαίτερο γυράδικο στο BBQ Project στην Κομοτηνή. Η υπόθεση La Terra πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω. Στο εμπορικό κέντρο της Ξάνθης που κάποτε έκανε ξεκίνημα ως Escoffier, εστιατόριο με αρκετό ρίσκο για την περίοδο που άνοιξε,  δεδομένου πάντα ότι βρισκόμαστε στην επαρχία. H συνέχεια ήταν το La Terra που κράτησε αρκετά χρόνια, έως την τωρινή αναβάθμιση.

Το νέο La Terra είναι ένα ‘multi’ σημείο που εκτός από το εστιατόριο, θα πας για καφέ, κρασί αλλά και ποτό, όλες τις ώρες. Ο εσωτερικός χώρος είναι ιδιαίτερα όμορφος και σίγουρα προσεγμένος, με ιδιαιτερότητες όπως τα ξύλινα τρισδιάστατα ‘πλακάκια’ στον τοίχο που σίγουρα δεν θυμίζουν πρόχειρο επαρχιακό μαγαζί του 2016. Κάτι δυσανάλογο στο χαλαρό γεύμα, είναι η μουσική που κάποιες στιγμές γίνεται ενοχλητική ως προς την ένταση.

Θεωρώ πως για την περιοχή της Θράκης, το La Terra είναι ένα νέο σημείο αναφοράς που έλειπε χρόνια τώρα. Δεν είναι ότι εντυπωσιάζομαι από κοπές Tomahawk η από sushi και μαύρο μπακαλιάρο που σίγουρα έχω δοκιμάσει καλύτερα. Αυτό που με χαροποιεί και έχει σημασία είναι η εξέλιξη της επιλογής και φυσικά ο τρόπος εκτέλεσης, υπολογίζοντας πάντα και την ευρεία περιοχή που δεν έχει να προσφέρει κάτι παρόμοιο. Μη βιαστείτε επίσης να πείτε: «γιατί τόσο international πιάτα;«. Το μενού έχει την απαραίτητη έκταση ώστε να κερδίσει όλες τις διαθέσεις. Δείτε το ως την ευκαιρία εξερεύνησης στους γευστικούς σας κάλυκες, με σωστό μαγείρεμα και εξαιρετικές επιλογές υλικών. Αυτό όσον αφορά τα πιο ιδιαίτερα πιάτα, διότι σε πίτσα, burger και κρέας το επίπεδο είναι αξιόλογο.

Ο Σ. Χατζηαβραμίδης με την εκπαιδευμένη ομάδα του, θεωρώ πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσουν την μαγειρική τους και σε πιο Ελληνικά στοιχεία. Αυτό που εξελίσσεται ωστόσο, είναι μια ευχάριστη εξερεύνηση του ουρανίσκου σε νέες τεχνικές.

Οι γεύσεις και η εκτέλεση των πιάτων που θα δοκιμάσετε, αφήνουν πίσω τις προχειρότητες πολλών επαρχιακών πειραμάτων. Ο μαεστρικός τρόπος λειτουργίας της ομάδας στην ανοικτή κουζίνα είναι ένα ρεαλιστικό θεατρικό προετοιμασίας των πιάτων σας και αξίζει να παρακολουθήσετε. Άλλωστε παραπέμπει σε μια μικρογραφία κουζίνας πολλών σοβαρών εστιατορίων. Το ‘βίτσιο’ του σεφ στους τρόπους ψησίματος δεν κρύβεται σε κανένα από τα εστιατόρια που τον έχω συναντήσει. Ο φούρνος/καπνιστήριο Josper που λειτουργεί με κάρβουνο σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι ένα παράδειγμα.
Η λίστα κρασιών θέλει σίγουρα δουλειά για να συναντήσει αντάξια την κάρτα των πιάτων. Όσο για το service, το χαμόγελο και η εξυπηρέτηση είναι σίγουρα ένα καλό ξεκίνημα. Τέλος, οι τιμές είναι σε λογικά πλαίσια για αυτό που σας προσφέρεται.
Είμαι προσωπικά ενθουσιασμένος για τη νέα αυτή σελίδα στην γαστρονομία της Ξάνθης και θέλω να πιστεύω πως ο ουρανίσκος της πόλης θα το εκτιμήσει, όσο και οι γειτονικές πόλεις.
Περισσότερες αναλύσεις στις φωτογραφίες.
La Terra, Δαγκλή – Εμπορικό κέντρο Ξάνθης (Ισόγειο), Ξάνθη
Τηλ. +30 25410 74250

Άλλες προτάσεις