Οινοποιείο: Capannelle - T:U Events

Οινοποιείο: Capannelle

 

Ιταλία

Το οινοποιείο Capannelle είναι το αγαπημένο μου μέχρι και σήμερα. Όχι τόσο για το κρασί αλλά για αυτό που ορίζουν οι συγκεκριμένοι Τοσκανέζοι ως οινοποιείο. Δεν έχω δει παρόμοιο και πιο παιχνιδιάρικο μέχρι στιγμής, έτσι με κέρδισε από τότε μέχρι και σήμερα.

Φτάσαμε οδικώς στην περιοχή Gaiole in Chianti (Siena). Κατεβαίνω από το αυτοκίνητο και βλέπω ένα ωραίο κήπο, όμορφη θέα και ένα μικρό σπίτι. Πραγματικά δεν έβλεπα κάτι άλλο και ανησυχούσα πως κάπου χάσαμε μια στροφή. Μας υποδέχτηκαν λοιπόν και είπαμε να ξεκινήσουμε την ξενάγηση. (Ακόμη απορούσα που). Κατεβαίνουμε ένα επίπεδο κάτω βλέπω κάτι μικρούλες ανοξείδωτες δεξαμενές, προχωράμε σε ένα δωματιάκι παραδίπλα, λίγες δεξαμενές ακόμη. Ακόμη δε πίστευα ότι εδώ μπορεί να φτιάχνετε το γνωστό κρασί του Capannelle, όπως και το 50 & 50 (σε συνεργασία με το οινοποιείο Avignonesi). Λίγο παραπέρα κάποιες παλιές οβάλ δρύινες δεξαμενές των 500lt αν θυμάμαι καλά. Δεν είχα αντικρίσει παρόμοιες μέχρι τότε.

Αφού περπατούσαμε υπογείως για τα καλά πλέον, από το ένα δωμάτιο στο άλλο φτάνουμε σε ένα χώρο που οι ανησυχίες μου τελείωσαν. Επιτέλους βαρέλια! Διαδρομάκια γύρω γύρω, και ένας φωτιζόμενος βράχος μέσα στο χώρο που έτρεχε νερό. Αυτό προμηθεύει την υγρασία του χώρου για την ωρίμανση του κρασιού στα δρύινα βαρέλια με απολύτως φυσικό τρόπο.

Αφού κάναμε τις βόλτες μας στο κελάρι του Capannelle, φτάσαμε στο highlight. Μια πόρτα που φαινόταν να οδηγεί σε ένα vault (θησαυροφυλάκιο). Η ξεναγός βάζει τους κωδικούς της και ανοίγει μια πόρτα τόσο ενισχυμένη που θα μπορούσε κάλλιστα να φυλάει τόνους χρυσού. Αλλά φυσικά μέσα είχε φιάλες κρασιού! Τόσο καλά το φυλάνε το κρασί τους στην Τοσκάνη, σαν χρυσάφι.

 

Η θωρακισμένη πόρτα που οδηγούσε στον θησαυρό του Capannelle

 

Εκεί μέσα λοιπόν φυλάσσουν μόνο τα κρασιά που παλαιώνουν, για συγκεκριμένους en primeur αγοραστές παγκοσμίως. Είχε καρτελάκια για πια εστιατόρια ήταν και πόσες φιάλες είχε προαγορασμένες το καθένα. Από Ιαπωνία, Αμερική, Αγγλία και όπου αλλού φαντάζεστε! Μέχρι και για το εστιατόριο Arnolfo που θα δειπνήσαμε το προηγούμενο βράδυ! Ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία με έναν μίνι καταμετρητή (να μετράει την παραμικρή αλλαγή κλίματος). Αυτό μαζί με τις κάμερες που υπήρχαν, ήταν για να έχουν πρόσβαση οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες στο vault. Να ελέγχουν ότι τα κρασιά τους είναι ήρεμα και παλαιώνουν σωστά…!

Άλλες προτάσεις