Αργυρός Vin Santo 1988 - T:U Events

Επιδορπια

Αργυρός Vin Santo 1988

  • Αργυρός
  • Ασύρτικο & Αθήρι & Αιδάνι
  • €60 (500ml)
  • Σαντορίνη

Ποιος είπε ότι τα μαγικά γλυκά / επιδόρπια κρασιά τα βρίσκουμε μόνο στο Tokaj της Ουγγαρίας ή στο Sauternes της Γαλλίας;
Μπορεί να μην έχουμε χιόνι για να κάνουμε Ice Wine ή τον Βοτρύτη για να δημιουργήσουμε ευγενή σήψη, έχουμε όμως ήλιο! Σε αφθονία και μάλιστα τόση που μας ζηλεύουν οι περισσότερες χώρες. Η παρουσία λοιπόν του Ελληνικού αμπελώνα εδώ και αρκετά χρόνια είναι αισθητή. Από τα πολυβραβευμένα Vin Santo να ανοίγουν νέους δρόμους στο εξωτερικό και σε όλο και περισσότερες κάβες και άρθρα.

Το κτήμα του Αργυρού που είχα την τύχη να επισκεφτώ στην Σαντορίνη, έχοντας δοκιμάσει τόσες πολλές φορές τα  κρασιά που με είχαν μαγέψει, ήταν μια αληθινή εμπειρία. Κυρίως επειδή (μάλλον) περίμενα να βρω μια βιομηχανία κρασιού και τρελούς επιστήμονες σε εργαστήρια να δουλεύουν για να γίνει αυτό το αξιοζήλευτα γλυκό νέκταρ.
Αντιθέτως, μια μικρή αυλή με ένα σπιτικό σαλονάκι με χώρο να καθίσουν στριμωχτά  4 άτομα. Οι μεγάλες αυλές και οι συνεδριακοί χώροι γευσιγνωσίας με βραβευμένα construction design απλά δεν υπάρχουν. Εδώ μιλάει το προϊόν και η ψυχή του κρασιού. Τα βαρέλια στη σειρά σε ένα μικρό χώρο παραδίπλα. Θυμάμαι να ρωτάω με έκπληξη την κυρία που με υποδέχτηκε και έκανε την ξενάγηση: «Αυτά είναι όλα τα βαρέλια σας;». Έτσι φτάνουμε και στο συμπέρασμα της μικρής παραγωγής και της υψηλής (που εγώ δε θα το έλεγα βάση της ποιότητας) τιμής. Άλλωστε, η σχέση ποιότητας τιμής που απέδωσα θεωρώ πως του αξίζει με το παραπάνω.

Μύτη: Αρώματα κέδρου και βρεγμένης (παλιάς) δρυός, κανέλα, καραμέλα και ελαφρές νότες από καψαλισμένο toffee. Η ένταση είναι διαπεραστική και με το χρόνο «ανοίγει» διαρκώς η αρωματική της παλέτα.

Στόμα: Πολύπλοκο με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά να δημιουργεί μια παχύρρευστη επιφάνεια πολλαπλών γευστικών στρωμάτων. Μεταλλικότητα να προδίδει τα ηφαιστειογενή εδάφη της Σαντορίνης, αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκο ώριμο, φλούδα πορτοκαλιού) και καβουρντισμένοι ξηροί καρποί με μέλι.

Διαβάστε επίσης:
Αργυρός Vin Santo 1989
Αργυρός Vin Santo 1998
Αργυρός Vin Santo Mezzo 2002

Άλλες προτάσεις