Αργυρός Vin Santo 1989 - T:U Events

Επιδορπια

Αργυρός Vin Santo 1989

  • Αργυρός
  • Ασύρτικο & Αθήρι & Αιδάνι
  • €60 (500ml)
  • Σαντορίνη

Ποιος είπε ότι τα μαγικά γλυκά / επιδόρπια κρασιά τα βρίσκουμε μόνο στο Tokaj της Ουγγαρίας ή στο Sauternes της Γαλλίας;

Μπορεί να μην έχουμε χιόνι για να κάνουμε Ice Wine ή τον Βοτρύτη για να δημιουργήσουμε ευγενή σήψη, έχουμε όμως ήλιο! Σε αφθονία και μάλιστα τόση που μας ζηλεύουν οι περισσότερες χώρες. Η παρουσία λοιπόν του Ελληνικού αμπελώνα εδώ και αρκετά χρόνια είναι αισθητή. Από τα πολυβραβευμένα Vin Santo να ανοίγουν νέους δρόμους στο εξωτερικό και σε όλο και περισσότερες κάβες και άρθρα.

Το κτήμα του Αργυρού που είχα την τύχη να επισκεφτώ στην Σαντορίνη, έχοντας δοκιμάσει τόσες πολλές φορές τα  κρασιά που με είχαν μαγέψει, ήταν μια αληθινή εμπειρία. Κυρίως επειδή (μάλλον) περίμενα να βρω μια βιομηχανία κρασιού και τρελούς επιστήμονες σε εργαστήρια να δουλεύουν για να γίνει αυτό το αξιοζήλευτα γλυκό νέκταρ.
Αντιθέτως, μια μικρή αυλή με ένα σπιτικό σαλονάκι με χώρο να καθίσουν στριμωχτά  4 άτομα. Οι μεγάλες αυλές και οι συνεδριακοί χώροι γευσιγνωσίας με βραβευμένα construction design απλά δεν υπάρχουν. Εδώ μιλάει το προϊόν και η ψυχή του κρασιού. Τα βαρέλια στη σειρά σε ένα μικρό χώρο παραδίπλα. Θυμάμαι να ρωτάω με έκπληξη την κυρία που με υποδέχτηκε και έκανε την ξενάγηση: «Αυτά είναι όλα τα βαρέλια σας;». Έτσι φτάνουμε και στο συμπέρασμα της μικρής παραγωγής και της υψηλής (που εγώ δε θα το έλεγα βάση της ποιότητας) τιμής. Άλλωστε, η σχέση ποιότητας τιμής που απέδωσα θεωρώ πως του αξίζει με το παραπάνω.

Μύτη: Αρώματα κέδρου και κανέλας, καραμέλα και υψηλή ένταση. Σου προκαλεί συγκίνηση στα μάτια με το που παίρνεις μια κοφτή μυρωδιά. Η παλαίωση του βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και έχει δρόμο ακόμη να διανύσει.

Στόμα: Πολύπλοκο όπως ήταν αναμενόμενο και πολύ διαφορετικό από κάποιο άλλο Vin Santo του 1989 που ίσως περίμενε κάποιος. Φινετσάτο με φαινομενική δυναμική παλαίωσης. «Καβουρντισμένο» χαρακτήρα με βάθος. Ταιριάζει εξαιρετικά με μαύρη πικρή σοκολάτα (Touch the Umami!).

Διαβάστε επίσης:
Αργυρός Vin Santo 1988
Αργυρός Vin Santo 1998
Αργυρός Vin Santo Mezzo 2002

Άλλες προτάσεις