Αργυρός Vin Santo 1998 - T:U Events

Επιδορπια

Αργυρός Vin Santo 1998

  • Αργυρός
  • Ασύρτικο & Αθήρι & Αιδάνι
  • €50 (500ml)
  • Σαντορίνη

Ποιος είπε ότι τα μαγικά γλυκά / επιδόρπια κρασιά τα βρίσκουμε μόνο στο Tokaj της Ουγγαρίας ή στο Sauternes της Γαλλίας;

Μπορεί να μην έχουμε χιόνι για να κάνουμε Ice Wine ή τον Βοτρύτη για να δημιουργήσουμε ευγενή σήψη, έχουμε όμως ήλιο! Σε αφθονία και μάλιστα τόση που μας ζηλεύουν οι περισσότερες χώρες. Η παρουσία λοιπόν του Ελληνικού αμπελώνα εδώ και αρκετά χρόνια είναι αισθητή. Από τα πολυβραβευμένα Vin Santo να ανοίγουν νέους δρόμους στο εξωτερικό και σε όλο και περισσότερες κάβες και άρθρα.

Το κτήμα του Αργυρού που είχα την τύχη να επισκεφτώ στην Σαντορίνη, έχοντας δοκιμάσει τόσες πολλές φορές τα  κρασιά που με είχαν μαγέψει, ήταν μια αληθινή εμπειρία. Κυρίως επειδή (μάλλον) περίμενα να βρω μια βιομηχανία κρασιού και τρελούς επιστήμονες σε εργαστήρια να δουλεύουν για να γίνει αυτό το αξιοζήλευτα γλυκό νέκταρ.
Αντιθέτως, μια μικρή αυλή με ένα σπιτικό σαλονάκι με χώρο να καθίσουν στριμωχτά  4 άτομα. Οι μεγάλες αυλές και οι συνεδριακοί χώροι γευσιγνωσίας με βραβευμένα construction design απλά δεν υπάρχουν. Εδώ μιλάει το προϊόν και η ψυχή του κρασιού. Τα βαρέλια στη σειρά σε ένα μικρό χώρο παραδίπλα. Θυμάμαι να ρωτάω με έκπληξη την κυρία που με υποδέχτηκε και έκανε την ξενάγηση: «Αυτά είναι όλα τα βαρέλια σας;». Έτσι φτάνουμε και στο συμπέρασμα της μικρής παραγωγής και της υψηλής (που εγώ δε θα το έλεγα βάση της ποιότητας) τιμής. Άλλωστε, η σχέση ποιότητας τιμής που απέδωσα θεωρώ πως του αξίζει με το παραπάνω.

Μύτη: Μέλι, φλούδα πορτοκαλιού και νότες καβουρντισμένου καφέ να δείχνει μια εξαιρετική συγκέντρωση αρώματος με σχετικά κλειστά ακόμη αρώματα που θέλουν το χρόνο τους να ξεκλειδώσουν όπως τα παλαιοτέρα Vin Santo του 1988 και 1989.

Στόμα: Συμπυκνωμένο με την ένταση από το μέλι να αγγίζει το στόμα σας και να χτυπάει το καμπανάκι της νοστιμιάς. Ακολουθεί η ένταση του φρεσκοκομμένου καφέ με μέτριο καβούρντισμα, των ξηρών καρπών με σουσάμι και μέλι και αποξηραμένου βερίκοκου με τρίμματα από φλούδα πορτοκαλιού.

Διαβάστε επίσης:
Αργυρός Vin Santo 1988
Αργυρός Vin Santo 1989
Αργυρός Vin Santo Mezzo 2002

Άλλες προτάσεις